KABA

Cvjetičanin: Sanacija bolnice ide prema planu

KARLOVAC – Iako je još rano donositi cjelovite zaključke o tijeku i učincima planirane realizacije Plana sanacije, možemo reći da je u prvom razdoblju planirana ušteda ostavrena, kaže sanacijski upravitelj Opće bolnice Karlovac Rade Cvjetičanin.

Sanacijski program predan je koordinacijskom tijelu Vlade 31. srpnja. Od tada do danas sanacija ide prema planu, kaže Cvjetičanin, te podsjeća kako je za prvih godinu dana planirana ušteda od 6,4 milijuna kuna, a u ovom prvom kvartalu ušteda je planirana u iznosu od 1,6 milijuna kuna, ona je i postignuta.

Neke mjere ipak nisu ostvarene u predviđenom razdoblju, Master plan koji je trebao biti donešen u listopadu nije završen, HZZO smanjio je Proračun krajem lipnja, te su bolnici sredstva smanjena za 180 tisuća kuna mjesečno. Štrajk također nije bio planiran, dodaje Cvjetičanine, ali zadovoljan je dosadašnjim financijskim rezultatima.

U sljedećim mjesecima prihodi će biti veći od rashoda, no zbog ranije kumulacije manjkova godina će ipak biti završena s gubitkom. Nakon završetka štrajka i donošenja Master plana krenut će se ubrzanijim tempom, smatra Cvjetičanin.

Pacijenti ne moraju biti zabrinuti, jer uštede ni u kojem slučaju neće utjecati na kvalitetu usluga, kvaliteta i dalje ostaje broj jedan, uvjerava Cvjetičanin.