KABA

Monografija Zelenilo u Karlovcu na svjetskim sajmovima knjiga

KARLOVAC – Monografija Zelenilo u Karlovcu izabrana je među 20 hrvatskih knjiga koje će biti predstavljene na Međunarodnim sajmovima knjiga u Njemačkoj. Naime, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu privela je kraju natječaj Hrvatska lijepa knjiga, koji je organiziran kako bi se izabrale knjige hrvatskih nakladnika za sudjelovanje na izložbi Best Book Design from all over the World (Najbolji dizajn knjiga iz cijelog svijeta), koja će tijekom ožujka iduće godine biti održana u Leipzigu, i Book Art International, koja se održava u sklopu Međunarodnog sajma knjiga u Frankfurtu u listopadu 2014. godine.

Riječ je o izložbama na kojima se predstavljaju dosegnute razine stvaralaštva likovnih urednika, dizajnera te tiskarskog umijeća. Svi zainteresirani hrvatski nakladnici mogli su do 4. srpnja ove godine prijaviti svoje lijepo oblikovane knjige na natječaj Hrvatska lijepa knjiga, u kategorijama književnost, znanost, monografije o umjetnosti i umjetnicima i fotomonografije, knjige za djecu i mladež, školske knjige, bibliofilska i reprint izdanja te katalozi. Na natječaj je pristiglo sveukupno 87 naslova. Odabrane knjige nakon sajmova u Leipzigu i Frankfurtu postaju dio fonda German Book and Type Museum, koji je dio njemačke Nacionalne knjižnice (Die Deutsche Bibliothek).

Iz Zelenila su poručili da su počašćeni i da im je izuzetno drago što je monografija Zelenilo u Karlovcu tiskana u 1000 primjeraka odabrana među 20 naslova za svjetski poznate izložbe. Ovim putem se zahvaljuju autorima Radovanu Radovinoviću i dr.sc. Antunu Alegru, grafičkoj dizajnerici Sandri Bolfek, te recezentima mr. sc. Božidaru Johi, doc.dr.sc. Kseniji Karlović, Brankici Petrović dipl.ing. i dr.sc. Vanji Stamenković.