KABA

Dan je dobrovoljnih darivatelja krvi

KARLOVAC – Već punih 60 godina održavaju se akcije dobrovoljnog darivanja krvi. Naime na današnji dan 1953. godine održana je prva akcija u Hrvatskoj u organizaciji Crvenog križa. Osim te obljetnice, Crveni križ slavi ove godine i 135 godina rada te 20 godina međunarodnog priznanja Hrvatskog Crvenog križa. 25. listopada obilježava se i kao dan dobrovoljnih darivatelja krvi, pa su tako u Velikoj vijećnici podijeljena priznanja onima koji krv daju već godinama.

Do kraja rujna krv je ove godine dalo gotovo 1900 ljudi u 40 organiziranih akcija karlovačkog Crvenog križa. Spasiti ljudski život darujući krv i pritom ne tražiti ništa za uzvrat, izraz je velike nesebičnosti, zato se zahvaljujem svima koji su barem jednom dali krv i dio sebe, kazala je ravnateljica Branka Hastor.

Nagrade su dodijeljene onima koji su krv dali 35, 40, 50, 60, 70 i 100 puta, a posebno priznanje dobio je Željko Radunović koji je krv dao 125 puta.

– Počeo sam sa 18 godine i već sam 35 godina dobrovoljni darivatelj. Nikada nisam bio odbijen, a cilj mi je doći barem do brojke od 150, kazao nam je Radunović.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/priznanja_crveni_kriz/*{/rokbox}