KABA

“Od Bleiburga do naših dana 1945.-2012.” knjiga Z.Zorića predstavljena Karlovčanima

KARLOVAC – Hrvatski politički uznik Zvonimir Zorić objavio je u vlastitoj nakladi četvrto, dopunjeno izdanje knjige “Od Bleiburga do naših dana 1945.-2012.” Knjigu je predstavio sinoć u Gradskoj knjižnici “Ivan Goran Kovačić” u organizaciji Družbe ”Braća hrvatskog zmaja” čiji su članovi prof. dr. sc. Josip Jurčević i prof. dr. sc. Dragutin Pavličević zajedno s autorom predstavili knjigu. Knjiga je zbirka dokumenata, sjećanja, faksimila, opservacija i novinskih isječaka, kojima autor dokumentira vlastiti život, promatrajući ga u svjetlu sudbine hrvatskoga naroda nakon svibnja 1945. godine. Ima u njoj i tekstova drugih autora, pa i onih što su objavljeni u Političkom zatvoreniku. Na ponovnu objavu svjedočanstava o jednoj od najvećih tragedija hrvatskog naroda autora je motivirala odluka Hrvatskog sabora o ukidanju 20-godišnjeg pokroviteljstva nad komemoracijom za žrtve Bleiburga i Križnog puta. Kako je kazao autor komemoracija se i dalje održava, a organizaciju je preuzeo Počasni bleiburški vod čiji je on član od 1995. godine.

zoric1

Na sinoćnjem predstavljanju knjige u Gradskoj knjižnici tražilo se mjesto više

Bleiburg je postao simbol i metafora svih hrvatskih stradanja od komunističkih pobjednika 1945. Preživjeti takvu katastrofu nije bilo nimalo lako, no nije utjecala na kasnije događaje u životu autora. – Bleiburg me nije odredio jer su o njemu znali samo najuži članovi moje obitelji. Da je netko drugi to znao, vjerujte mi, ne bih uspio izvući živu glavu, svjedoči autor. Iako se za vrijeme komunizma o Bleiburgu govorilo samo tamo gdje se smjelo, ni danas kaže autor u pojedinim društvenim krugovima nije bolje stanje – očito je za neke Bleiburg još uvijek tabu tema, nadodao je Zorić.

zoric2

U novoj knjizi Zvonimira Zorića mogu se pronaći imena i sudbine brojnih Karlovčana, također političkih uznika tog vremena.