KABA

Počelo suđenje Boljkovcu; sud potvrdio optužnicu

ZAGREB – Županijski sud u Zagrebu potvrdio je optužnicu protiv Josipa Boljkovca, prvog hrvatskog ministra policije, koji se tereti za ratni zločin nad civilima počinjen nakon Drugog svjetskog rata na području Karlovca.

Podsjetimo, Boljkovcu se sudi zbog zapovjedne odgovornosti za likvidaciju 21-og civila na karlovačkom području 1945. godine. Kako stoji u optužnici Županijskog državnog odvjetništva Boljkovca se tereti da je od 7. svibnja 1945. do sredine lipnja 1945. godine u Dugoj Resi kao šef OZN-e za Grad i Kotar Karlovac, pod optužbama da su surađivali s ustaškim vlastima zapovjedio uhićenje i dovođenje većeg broja civila s područja Duge Rese i okolnih mjesta u zatvor u podrumu zgrade Povjerenstva OZN-e. Uhićene osobe (šest poznatih i četrnaest za sada nepoznatih osoba) su tijekom više dana ispitivane i potom po njegovoj zapovjedi u više navrata odvođene, usmrćene i zakopane na predjelu Vidanka Curak, dok se jedan muškarac usprotivio odvođenju te je usmrćen hicima iz vatrenog oružja kod željezničke pruge u Dugoj Resi.

Boljkovčev odvjetnik Anto Nobilo izjavio je nakon odluke Optužnog vijeća kako će u postupku biti ispitano 40-ak svjedoka.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/nobilo_1.mp3}

Vjeruje da će dokazati da bivši šef OZNA-e nije odgovoran za odvođenje i likvidacije civila osumnjičenih da su za Drugog svjetskog rata surađivali s ustaškim vlastima.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/nobilo_2.mp3}

Poručuje kako su u korist njegove nevinosti prikupili dokaze.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/nobilo_3.mp3}

Suprotno njegovim tvrdnjama, iz USKOK-a naglašavaju da su sigurni u svoje dokaze prema kojima je Boljkovac kriv.