KABA

Počinje suđenje Josipu Boljkovcu za zločin iz 1945. godine

ZAGREB – Na zagrebačkom županijskom sudu danas bi se trebao pojaviti 93-godišnji Josip Boljkovac. Počinje mu suđenje zbog zapovjedne odgovornosti za likvidaciju 21-og civila na karlovačkom području 1945. godine. Kako stoji u optužnici Županijskog državnog odvjetništva Boljkovca se tereti da je od 7. svibnja 1945. do sredine lipnja 1945. godine u Dugoj Resi kao šef OZN-e za Grad i Kotar Karlovac, pod optužbama da su surađivali s ustaškim vlastima zapovjedio uhićenje i dovođenje većeg broja civila s područja Duge Rese i okolnih mjesta u zatvor u podrumu zgrade Povjerenstva OZN-e.

Uhićene osobe (šest poznatih i četrnaest za sada nepoznatih osoba) su tijekom više dana ispitivane i potom po njegovoj zapovjedi u više navrata odvođene, usmrćene i zakopane na predjelu Vidanka Curak, dok se jedan muškarac usprotivio odvođenju te je usmrćen hicima iz vatrenog oružja kod željezničke pruge u Dugoj Resi.

Boljkovac kaže da nije kriv. “Ja nisam nikog ubio. Ja sam imao nadređenu službu koja je odgovarala i surađivala s komitetom”, poručio je Boljkovac.