KABA

Obilježava se Dušni dan – Spomen svih vjernih mrtvih

KARLOVAC – Nakon jučerašnjeg Dana Svih Svetih, vjernici, ali i ostali građani, danas obilježavaju Dušni dan, katolički blagdan poznat i pod nazivom Spomen svih vjernih mrtvih. Danas, na Dušni dan, vjernici se također prisjećaju i u duhu povezuju sa svojim najdražima koji su napustili ovaj svijet, te u spomen polažu cvijeće i pale svijeće na njihovim posljednjim počivalištima.

Ovaj blagdan obilježavaju osim katolika i pripadnici Engleske crkve, kao i mnogih evangelističkih crkava. Spomendan vjernih mrtvih nastao je inicijativom benediktinskog opata svetog Odilona. Krajem I. tisućljeća, već se na mnogim mjestima nakon blagdana Svih svetih slavio i spomendan mrtvih. Preko benediktinaca, blagdan se proširio po Europi. Vatikan je službeno potvrdio ovaj blagdan 1311. godine.

Španjolska je 1748. dobila povlasticu, da njezini svećenici na Dušni dan mogu služiti tri mise: jednu za koga god žele namijeniti, drugu na nakanu Svetog Oca, a treću za sve vjerne mrtve. Tu je povlasticu papa Benedikt XV. 1915. proširio na cijelu Crkvu. Od tada se 2. studeni svake godine obilježava kao Dušni dan, spomen na drage pokojnike koji više nisu među nama.