Skup sjećanja na Belaju; osjećamo se dužnima promicati istinu

KARLOVAC – Belaj je danas bio domaćin skupa sjećanja kod spomen obilježja stradalim hrvatskim civilima i braniteljima. Svečanost je počela misom u Crkvi Majke Božje Fatimske u znak sjećanja na proboj neprijateljskih tenkova iz Logorišta i stradale žrtve branitelja i civila u ovoj akciji. Misu je predvodio mons. Mijo Gorski, pomoćni biskup zagrebački.

BELAJ2

Sutra se navršava 22 godine od zloglasnog izlaska JNA iz vojarne Logorište i masovnog stradanja nevinih civila i branitelja. Mnogima su u sjećaju ostale kolone tenkova s pješaštvom, kamioni praćeni avijacijom i topništvom na području od Logorišta do Belaja, Carevog sela, Podvožića, Velemerića, Ladvenjka i Barilovića. Spalili su tada i porušili brojne kuće, crkve i škole. Mnoge su ubili i ranili.

– Usprkos velikoj nadmoći u naoružanju doživjeli su teški poraz i velike gubitke jer su pripadnici 137. i 110. brigade HV, policije i Narodne zaštite spriječili njihovu nakanu da zauzmu prostor između Korane i Mrežnice. Zahvaljujući hrabrosti i domoljublju koje je oduvijek dičilo žitelje ovih naših krajeva nisu uspjeli. Zbog neuspjeha i gubitaka, iz odmazde su uništili i oštetili sve crkve i kapele, škole, 400 kuća s gospodarskim objektima, a ubili su i masakrirali 30 naših vojnika i civila. Posljedice stradanja tih teških dana osjećamo još i danas demografski i materijalno, kazao je ispred organizatora Stjepan Bernardić.

Svake godine u spomen na žrtve Domovinskog rata, Drugog svjetskog rata i poraća na Belaju se sastane mnoštvo ljudi kako bi se poklonili onima koji su život dali za Hrvatsku, ali i pomolili da se tako nešto više nikad ne dogodi.

– Osjećamo se dužnima promicati istinu o strahotama koje je ovaj naš kraj proživio u Domovinskom ratu, Drugom svjetskom ratu i poraću zbog svih nas, a poglavito zbog mladih, i zato je ovo spomen obilježje trajan spomen na 654 žrtve i sigurni smo da naši sinovi i kćeri neće dopustiti da ove žrtve padnu u zaborav, rekao je Bernardić. Nakon sv. mise brojna su izaslanstva kod spomen obilježja žrtvama Domovinskog rata te Drugog svjetskog rata i poraća položila vijence i zapalila svijeće.

BELAJ_3


error: Content is protected !!