I karlovački liječnici danas na pregovorima i izvanrednoj sjednici Hrvatskog liječničkog sindikata

KARLOVAC – Štrajk u zdravstvu ušao je u sedmi tjedan, a predstavnici Sindikata liječnika danas imaju zakazane još jedne pregovore s ministrom Rajkom Ostojićem. Hrvatski liječnički sindikat također organizira i izvanrednu sjednicu na kojoj će se naći stotinjak liječnika iz Hrvatske, po dva iz svake bolnice. Kako nam kaže Samija Ropar iz karlovačkog Štrajkačkog odbora, na to su se odlučili prošli tjedan kao metodu pritiska na ministra. Priznaje da je štrajk došao na naplatu i njima i pacijentima.

– Lako je nekog vratiti na tjedan, dva, ali na sedam tjedana to više nije moguće. Iz etičkih razloga ne primamo samo hitne, već i poluhitne pacijente, jer netko mora držati zdravstveni sustav na nogama, kaže Ropar i dodaje kako su moguće dvije situacije. Prva je ta da im ministar ponudi kolektivni ugovor na potpis, a druga je da se uopće ne pojavi.

– Ako dobijemo prijedlog, ne očekujemo da dobijemo sve u ovoj situaciji, ali ispod nekih standarda nećemo ići. U protivnom se postavlja pitanje što dalje sa štrajkom, nastavlja Ropar. Ono što traže za svoje prekovremene sate, pripravnost i dežurstva je između 70 i 80 milijuna kuna netto godišnje.

– Ne mislimo da je to puno. Kad uzmemo u obzir situaciju s Hrvatskog gospodarskom komorom i HAC-om onda mislimo da za četiri i pol milijuna građana i njihovo zdravlje nije puno, zaključuje.

error: Content is protected !!