KABA

Naprijed Karlovac: Jelićeve izjave su skandalozne

KARLOVAC – Nakon jučerašnjih izjava gradonačelnika Damira Jelića vezano za odabir članova nadzornih odbora u sedam gradskih poduzeća, javnosti se priopćenjem obratila koalicija Naprijed Karlovac. Koalicija smatra da je skandalozna njegova izjava o odabiru članova nadzornih odbora prema kojoj on podržava takav odabir iako ne zna koji su to ljudi, te ističe da su najveće zlo u svijetu napravili intelektualci kao na primjer Hitler i Staljin. Zato mu članovi koalicije javno postavljaju sljedeća pitanja, koja prenosimo u cijelosti:

1. U kojoj školi ste učili da su Hitler (neuspješni slikar) i Staljin (propali student teologije) bili intelektualci?

2. Da li znate za neki slučaj u povijesti da su intelektualci možda doprinijeli razvoju civilizacije (recimo naš povijesni sugrađanin Nikola Tesla)?

3. Mogu li u nadzornim odborima gradskih poduzeća kojima trenutno upravljate sjediti osobe sličnih zanimanja kao i nedavno izabranih članova, a da nisu pripadnici HDZ, HSS, HSP A. Starčević i HSLS?

4. Da li je po Vama, naplatnik na parkiralištu (zanimanje jednog od izabranih članova NO) koji nije politički aktivan manje vrijedan od drugog naplatnika na parkiralištu koji je politički aktivan, naravno u Vašoj političkoj opciji?

5. Smatrate li da bivši direktor toplane u čijem je mandatu ista propala (izabrani član NO), kao i dugogodišnji referent naplate u istoj toplani kao još jedan novi član NO (pri čemu je upravo problem s naplatom bio jedan od uzroka propasti) dovoljno kvalitetno mogu obavljati posao nadzora drugog gradskog poduzeća?

6. Da li Vi kao jedini član skupštine gradskih poduzeća želite da Vas o financijskom poslovanju tih poduzeća izvještavaju osobe koje niti ne znaju pisati životopise ili stručne osobe koje, bez obzira na političku pripadnost, imaju dovoljno edukacije, iskustva i poznavanja djelatnosti tih poduzeća?

7. Želite li Vi da Vas uopće izvještava o tome netko za koga niti ne znate da je član NO a kojeg ste imenovali ?

8. Upravljate li Vi uopće gradskim poduzećima u Karlovcu koji troše pola gradskog proračuna?

9. Da li Vas uopće zanima kolike će račune građani Karlovca plaćati, koja će biti kvaliteta usluga koje će primati, kakvu će vodu piti, koliko će grad biti uredan, kako će se riješiti problem otpada, kakve sportske sadržaje će imati, koliko kvalitetno će biti informirani?

Napominjemo da retorika koja tako olako proskribira intelektualce i obrazovanje je vrlo opasna, prijeteća i zastrašujuća.
Svim totalitarnim režimima intelektualci zaista mogu (i trebaju) biti ozbiljan problem.
Vlastodršcima se preispitivanje, skepsa i javno djelovanje zaista može učiniti oholo jer od građana traže poniznost i skromno služenje.
Jelićeve riječi bile bi samo bljutava demagogija da izjednačavanje intelektualaca s Hitlerom i Staljinom ne predstavlja otvoreni poziv na linč slobodnomislećih ljudi svih provenijencija. Baš nas zbog takve retorike sudbine Hitlera i Staljina uče da je od neuspješnog slikara, propalog studenta teologije, a zašto onda ne i od gradonačelnika do zločina – jako mali korak, poručili su iz Koalicije.