Kolaković: Karlovac na pravom putu oživljavanja stare gradske jezgre

KARLOVAC – Izaslanstvo grada Karlovca predvođeno zamjenicom gradonačelnika Marinom Kolaković, boravilo je na 23. Simpoziju European Walled Towns odnosno Europskih gradova u zidinama u sjevernoj Irskoj. Zaključke simpozija iznjela je novinarima na nedavno održanom brifingu, a najvažni je da utvrđeni gradovi trebaju bti zaštićeni za buduće generacije, jer upravo su oni poluga razvoja u vrijeme ekonomske krize. Grad Karlovac je u tom smislu na pravom putu.

– A to je put da takve stare gradske jezgre budu obnavljane ne na način konzerviranja i pretvaranja u muzeje, nego pretvaranja u živo tkivo, pretvaranja u mjesta gdje će ljudi živjeti, boraviti i gdje će se odvijati gospodarska djelatnost, istaknula je zamjenica Kolaković.

Ponovno je naglašeno kako politika ponekad nema razumijevanja za takve stvari jer za to su potrebna velika sredstva.

Iako neće biti smješten unutar zidina, pravi primjer oživljavanja grada i turističke ponude je Kaquarium, projekt koji se razvija na krilima europskog novca. Idejno rješenje je predstavljeno gradu i zadovoljni su njime.

Prošlog tjedna Karlovac je prijavio zajedno s partnerima još 6 projekata ukupne vrijednosti 3 milijuna kuna na program IPA prekogranična suradnja.