Rebalans izglasan iz drugog pokušaja

OZALJ – Drugi rebalans proračuna Grada Ozlja uzeo je čak 2 sata Gradskog vijeća. Naime promjene su predložene prvenstveno zbog toga što se na prošloj sjednici vijeća odustalo od izgradnje sustava na biomasu pa proračunski rashod od 8,5 milijuna kuna nije potreban. No rasprava je o proračunu otišla u smjeru gradskih vrtova.

Ukupno umanjenje rashoda je za 8,614 milijuna kuna. Osim zbog obustave izgradnje sustava na biomasu, srezana su sredstva za Crveni križ jer nije imao aktivnosti, za sport, turizam te neke ostale troškove. Povećani su samo za socijalnu skrb jer je više korisnika, no prihodovna strana neće biti povećana jer Grad nema namjeru povečavati poreze građanima. Ozbiljno se razmišlja o drugim načinima punjenja proračuna, kazala je gradonačelnica Ozlja Gordana Lipšinić.

Obrazlažući rebalans, gradonačelnica se dotaknula 18. točke – odluke o kupnji poljoprivrednog zemljišta za projekt ”Gradski vrtovi”. Grad bi tako zainteresiranima omogućio da uzgajaju voće i povrće na gradskom zemljištu, čime bi se smanjilo ilegalno korištenje postojećeg gradskog zemljišta. Ova proračunska stavka naišla je na veliko negodovanje oporbe, smatraju da projekt nije jasno definiran, nije razrađen stavku po stavku.

– Mi ovdje podilazimo ljudima koju su uzurpirali gradsko zemljište, to nije pošteno prema drugim građanima, smatra SDP-ova Biserka Vranić.

Gradonačelnica Lipšinić pak smatra kako bi preseljenjem tih vrtova grad izgledao ljepše, jer centar je, kaže, zapušten.

I tu je nastalo komešanje jer radi se o stavci koja iznosi samo 5 tisuća kuna.

No Vranić je predložila amandman kojim se briše ta stavka iz proračuna, već da se projekt razradi i stavi u projekcije za proračun za iduću godinu. Amandman nije prošao, pa se krenulo s glasanjem proračuna. Ali falila je jedna ruka, pa se otišlo po vijećnika koji je izišao van.

U ponovljenom glasanju, 8 vijećnika bilo je za, a 7 ih je bilo suzdržano i rebelans je ipak usvojen.

error: Content is protected !!