KABA

Maradin: Legalizacija ide prema planu, no nova zapošljavanja su nužna

KARLOVAC – Legalizacija u Karlovačkoj županiji ide prema planu, no ako zakonski propisi ostanu kakvi su sada, taj plan ćemo morati promijeniti, kaže pročelnik Marinko Maradin. Do 1. studenog riješeno je 420 predmeta, a podsjetimo kako ih je ukupno stiglo 17.498.

Plan postupanja po pitanju legalizacije u rujnu je dostavljen Ministarstvu, iz njega je vidljivo kako ćemo se u rujnu i listopadu pripremati, a u studenom krenuti u poslove legalizacije, kaže Maradin, te podsjeća kako do kraja 2015. godine moraju riješiti 80 % predmeta.

SDP-ov saborski zastupnik Damir Mateljan rekao je kako plaće djelatnika koji rade na poslovima legalizacije osiguravaju iz djela naknade koju osiguravaju fizičke osobe koje su podnijele zahtjev, a ne iz županijskog proračuna.

Maradin pak kaže da će umjesto planiranih šest za prvu ruku zaposliti pet djelatnika, jer trenutno nisu u mogućnosti za više zapošljavanja.

Ostale djelatnike zaposlit ćemo kad nam se dopusti korištenje ostalih sredstava za plaće djelatnika, kaže Maradin, te dodaje kako se ne želi obazirati na prozivke u medijima, jer se u rješavanju predmeta drže svog plana. Na do sada riješenih 420 predmeta radilo je 15 djelatnika kaže Maradin.

Manji problem s kojim se djelatnici suočavaju su nepotpuni zahtjevi, a veći je putovanje djelatnika primjerice iz Karlovca do Krnjaka, Vojnića ili Lasinje, te iz Slunja u Rakovicu, odnosno iz Ogulina u Saborsko, kaže Maradin.

U svakom slučaju i SDP-ov Mateljan se slaže da je ovaj ured podkapacitiran, čak ni pet novih djelatnika neće biti u mogućnosti riješiti masu od više od 17 tisuća zahtjeva.