sporazum_zakud_1

  • November 15, 2013
  • Admin
  • 0

KARLOVAC – Zborsko pjevanje, folklor, tamburaški orkestri i kazališni amaterizam kulturne su aktivnosti kojima se uglavnom bave osobe starije životne dobi, što dugoročno gledajući dovodi u pitanje očuvanje kulturne baštine lokalnog karlovačkog kraja. Upravo taj problem prepoznali su Hrvatski sabor kulture i Zajednica amaterskih kulturno-umjetničkih djelatnosti udruga Karlovačke županije, koji rješenje vide u organizaciji edukativnih seminara za voditelje i članove amaterskih kulturnih udruga. Seminari počinju u prosincu, održavat će se i iduće godine, a namjera je na njih dovesti što više mladih ljudi koji će jednoga dana moći preuzeti vođenje udruga i na taj način doprinijeti očuvanju kulturnog amaterizma. Ideju je financijski podržalo i vodstvo Karlovačke županije.

– Primjetio sam da je u većini KUD-ova prosjek godina dosta visok, pa i oko 60 godina. To nije dobro za hrvatsku tradiciju i kulturu, i ne smijemo dopustiti da naša djeca jednoga dana moraju ići u Hrvatsku bratsku zajednicu kako bi vidjela kako izgleda narodna nošnja – rekao je župan Ivan Vučić potpisujući danas Sporazum o financiranju ovih aktivnosti.

Župan je s tajnikom Hrvatskog sabora kulture Draženom Jelavićem danas ujedno potpisao Sporazum o zajedničkoj organizaciji državne smotre izvornog folklora, čiji će domaćin iduće godine biti upravo Karlovac. Na smotri, koja će biti održana u listopadu, nastupit će najbolji sa županijskih folklornih smotri. Za ovu priredbu u županijskom je proračunu osigurano 30.000 kuna.

Iz Hrvatskog sabora kulture poručuju da se nadaju da će primjer ulaganja u kulturni amaterizam Karlovačke županije slijediti i ostale hrvatske županije.

sporazum_zakud_2