KABA

Usvojen drugi rebalans proračuna – rasprava otišla u smjeru sudskih sporova, Siska i Zadra

KARLOVAC – Drugi rebalans proračuna Grada Karlovca usvojen je na nedavno održanom Gradskom vijeću. Dva su bila glavna razloga za rebalans, a to su povćeanje prihoda te reorganizacija Gradske uprave, odnosno povećanje broja Upravnih odjela sa 6 na 10.

Rebalansom je proračun povečan za 969 tisuća kuna. Neka sredstva su smanjena poput onih za PPDS jer je država uskratila 2 milijuna kuna, zatim za socijalni program jer je veći dio ostvaren, a 600 tisuća kuna daje Karlovačk županija za provođenje referenduma 1. prosinca, obrazložila je pročelnica UO za proračun i financije Lidija Malović.

Najveća bura digla se oko povećanja rashoda za naknadu štete po sudskim sporovima za oko milijun kuna. Miroslav Delić (SDP) zamjerio je i činjenicu da samo Gimnazija dobiva sredstva za program darovitih učenika te povećanje od 150 tisuća kuna za društveni dom u mostanju.

– Planirali ste novac od države, a zapravo ste pravili račun bez krčmara, konstatirao je Delić.

Odgovore je dobio od šefa gradskog HDZ-a Damira Mandića, koji je replicirao na sve navedeno.

– Za ovom trenutku radovi na Mosatnju idu po planu, a to je izgradnja u tri faze. Što se tiće Gimnazije, ona dobiva novac, jer je jedina škola koja ne zarađuje vlastite prihode, jer trenutno nema načina kako može zaraditi, odgovorio je Mandić.

A onda su u raspravu uključeni sisačko-moslavačka županica te bivši ministar prometa.

Predsjednik vijeća Mihovil Stanišić predložio je gradonačelniku i županu da odu do županice koja se hvali sa 2 milijarde ulaganja u sisačko moslavačku županiju. Odgovorila mu je njegova zamjeniva Marina Novaković Matanić da odu u Zadar te vide kako je Kalmeta izgradio grad te pitala kojih to projekata Grad ima da može tražiti novac.

Pročelnica Malović uspjela je nakon silnih replika odgovoriti na pitanje vezano uz sudske presude. Mnoge od njih vuku se još iz prošlog desetljeća, kaže Malović te podsjeća na slučaj OTP tržnice koji Grad košta 3 milijuna kuna.

Zanimljivo je kako oporba s jedne strane predbacuje Gradu ove sudske sporove, a s druge strane pritišće da se krene u sudski proces zbog lažnih diploma. U proces koji će zbog sadašnjeg zakona vjerojatno biti štetan za Grad, a gradonačelnik je već poručuo da ne tjeraju Grad u štetne sudske procese. S njima ili bez njih, rebalans je usvojen s 15 glasova za.