100 godina pruge Karlovac – Ozalj – Bubnjarci

OZALJ – Prije 100 godina vlak je stigao u Ozalj i Bubnjarce. Ova okrugla obljetnica povezivanja željezničkom mrežom Ozlja i Karlovca bit će svečano obilježena u petak 22. studenog u 11 sati na željezničkom kolodvoru Ozalj.

Organizaciju zajednički potpisuju HŽ Infrastruktura i Grad Ozalj, odnosno domaćini član Uprave HŽ Infrastrukture Marko Car i gradonačelnica Ozlja Gordana Lipšinić.

Na svečanosti će biti predstavljeni željeznički predmeti prikupljeni za novu Željezničku zbirku Zavičajnog muzeja Ozalj. O uporabnoj povijesti predmeta nazočne će upoznati šef kolodvora Ozalj Zdravko Vranić, a na povijest i važnost željezničke pruge u Ozlju osvrnut će se Silvija Huljina iz Zavičajnog muzeja Ozalj te Tamara Štefanac iz Hrvatskoga željezničkog muzeja.

U 18 sati u Gradskoj knjižnici i čitaonici bit će otvorena izložba ”Stota obljetnica izgradnje pruge – ozaljska vrata prema svijetu”.

Program obilježavanja nastavlja se za vikend, tako će u subotu na ozaljskom kolodvori u 11 sati biti održana radionica za djecu pod nazivom ”Povijest željezničkog prijevoza”, a u 16 sati u Zavičajnom muzeju možete pogledati predstavu ”S prozora vlaka”.

U nedjelju u 16 sati na željezničkom kolodvoru Ozalj nastupit će dječja folklorna skupina KUD-a ”Katarina Zrinski”, a u 16.30 sati bit će proglašen pobjednik likovnog natječaja ”Naša pruga” u organizaciji Grada Ozlja, Zavičajnog muzeja Ozalj i Društva ”Naša djeca” iz Ozlja.