KABA

Akademik Z. Kusić u Karlovcu održao predavanje “O čemu sve ovisi inteligencija”

KARLOVAC – Jeste li znali da je jodni deficit važan uzrok nižeg kvocijenta inteligencije?

Naime, naša je zemlja prošla put od stanja teške endemske gušavosti s kretenizmom pedesetih godina 20. stoljeća do potpune eliminacije gušavosti i svih poremećaja uzrokovanih nedostatkom joda, od kojih je najvažnije zaostajanje u psihomotornom razvoju, što je od neprocjenjivog značenja za svaku populaciju. Time se Hrvatska uvrstila među države koje su najuspješnije riješile ovaj važan javnozdravstveni problem u cijeloj Europi, kazao je na sinoć izuzetno posjećenom predavanju akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

-U krajevima koji imaju jodni deficit stanovništvo ima 10 do 12 stupnjeva niži kvocijent inteligencije, nego u krajevima koji imaju normalni unos joda. To znači da već kraj u kojem smo rođeni, odnosno područje nas determinira za razinu inteligencije, što je vrlo slabo poznato, kaže akademik Kusić.

Problem jodne deficijencije u potpunosti nisu riješile ni mnoge razvijene zemlje, poput Njemačke, Velike Britanije, Italije i Belgije, a da se radi o velikom problemu govori podatak potvrđen nizom istraživanja da je jodni deficit važan uzrok nižeg kvocijenta inteligencije. Predavanje pod nazivom “O čemu sve ovisi inteligencija” na kojem je govorio akademik Kusić održano je u zgradi Veleučilišta u Karlovcu.

Akademik Zvonko Kusić, između ostalog, je inicijator osnivanja i predsjednik Hrvatskoga društva za štitnjaču, voditelj Referentnog centra za bolesti štitnjače i predsjednik Komisije za suzbijanje gušavosti Ministarstva zdravstva od 1992. g. Inicijator je novoga Zakona o jodiranju soli 1996. g., što je dovelo do eliminacije gušavosti i drugih poremećaja uzrokovanih nedostatkom joda. Upravo time se Hrvatska uvrstila među države koje su najuspješnije riješile taj problem, što je međunarodno priznato od strane International Council for Control of Iodine Deficiency Disorders. 

 {rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/akademik_kusic/*{/rokbox}
omicron