KABA

Župan o podjeli Hrvatske na regije – “Spajanje naše županije sa zagrebačkom regijom bi nam odmoglo”

KARLOVAC – Otkad je Hrvatska postala samostalna država, vlast raspravlja o teritorijalnim podjelama. Iako je zemlja neformalno podijeljena na nekoliko regija, od samog početka samostalnosti Hrvatska je podijeljena na 20 županija i Grad Zagreb. No, aktualna vlast u posljednje vrijeme opet razmišlja o više puta spominjanoj podijeli na regije.

Karlovački župan Ivan Vučić protivi se novim podjelama na regije. Iako bi možda nekima podjela donijela pozitivne pomake u financijskom smislu, Karlovačkoj županiji bi spajanje sa zagrebačkom regijom, smatra Župan, samo odmoglo.

Novi prijedlog o podjeli Hrvatske na pet planskih regija ne podrazumijeva ukidanje županija koje ostaju i dalje, rekao je nedavno potpredsjednik Vlade Branko Grčić.

Ministar je rekao da je ideja povezati županije koje jedna drugoj gravitiraju kako bi se lakše dogovarale o zajedničkim razvojnim prioritetima i projektima od regionalnog značaja. No, karlovački župan tvrdi kako su stalne promjene teritorijalnih jedinica neozbiljne.

Mnogih projekata, tvrdi Vučić, ne bi bilo da nije bilo županija. Dok nije bilo sadašnjeg ustrojstva, slikovito objašnjava, moralo se ići u Zagreb i kucati na vrata da bi se dobilo nešto novca za projekte.

Nova rasprava o prijedlogu teritorijalne podjele očekuje se već u ponedjeljak na sastanku Hrvatske zajednice županija. Očekuje se i dolazak ministra Grčiča, koji bi još jednom sa županima trebao razgovarati o prijedlogu podjele Hrvatske na planska područja.