KABA

Još jedna u nizu tužnih hrvatskih priča – život bez hrane i novca za režije

DRAGANIĆ – Stanje u Hrvatskoj što se nezaposlenosti tiče svima je dobro poznato, no da je situacija iz dana u dan sve teža, govori i sljedeća priča. Ivica Poropatić iz Draganića pozvao nas je u svoj skromni dom, nažalost iz tužnog razloga – na njegovom stolu ostalo je tek malo kruha i pola litre mlijeka.

Stjeran sam u kut, počinje svoju tužnu priču Poropatić, socijalna pomoć od 600 kuna, te suprugina invalidnina od 850 kuna jedina su nam primanja, no supruga je invalid, preživjela je dva teška moždana udara, nepokretna je i sav njen novac odlazi na lijekove. Nemamo više novca za život i hranu, priča nam Poropatić.

U ljetnim mjesecima nekako se snađem, odradim nešto za susjede, no tijekom zime nemam izvora prihoda, kaže Ivica. Ovo ljeto uspio je zaraditi za nešto ogrjevnog drveta, no to neće biti dovoljno za cijelu zimu.

230 kuna mi je račun za struju,a 50 kuna za vodu, nisam ih platio već nekoliko mjeseci, pa očekujem da će mi uskoro doći isključiti oboje, nastavlja Poropatić. Za pomoć se obraćao u općinu Draganić i u Karlovačku županiju, gdje je dobio odgovor da je radno sposoban, te stoga ne može ostvariti pravo. 10 godina je nezaposlen, a o supruzi brine već čitav niz godina.

Dva puta tjedno vodim je na Švarču, a jednom mjesečno u Zagreb, putujemo autobusom, a karta za jednu osobu je 20 kuna. Uz to što je nepokretna, ima i šećernu bolest, masnoću u krvi i visok tlak, sami smo i nemamo nikoga tko bi nam pomogao, priča Poropatić, te dodaje kako nema novca ni za bateriju u supruginom aparatu za mjerenje šećera u krvi.

Ivica bi volio zimske cipele broj 40 ili 41, zimsku jaknu, te pomoć u namirnicama ili ogrjevnom drvetu. Ako želite pomoći, možete ga pronaći na adresi Draganić 37, ili na broju 091 569 7579.