KABA

Kolektivna tužba bivših korisnika protiv Gradske toplane

KARLOVAC – Skupina građana Karlovca, bivših korisnika nekadašnje Toplane najavila je kolektivnu tužbu radi, kako kažu, nelegalnog i uznemirujućeg postupanja nove tvrtke, Gradske toplane d.o.o. Tužba se pokreće radi toga što tim građanima Gradska toplana i dalje šalje račune za toplinsku energiju iako su se odvojili iz sustava prošle godine, uglavnom u vrijeme kada Gradska toplana nije ni počela raditi niti isporučivati toplinsku energiju u sustav, te na taj način provodi nepoštenu i agresivnu poslovnu praksu kako je definirano Zakonom o zaštiti potrošača, pojašnjavaju iz Građanskog pokreta “Građani nadgledaju toplanu”.

Kolektivnu tužbu građani temelje na pravomoćnim rješenjima Prekršajnog suda u Karlovcu, prema kojima su ti građani oslobođeni optužbi podnesenih od strane Državnog inspektorata radi odvajanja iz toplinskog sustava. Gradska toplana je upoznata s tim rješenjima ali ih u potpunosti ignorira, te nastavlja uznemiravati građane koji nemaju nikakve veze s njima, a posebno nemaju, niti su ikad imali, bilo kakvu ugovornu obvezu prema Gradskoj toplani kao potpuno novim pravnim subjektom koji nije pravni slijednik uništene Toplane d.o.o., kažu iz Pokreta.

Presude Prekršajnog suda pozivaju se na činjenicu da “nova” toplana nije pravni slijednik “stare” toplane, kao i na činjenicu da ljudi koji su se odvojili iz sustava prošle godine nisu sklopili ugovor s Gradskom toplanom niti su bilo kojom radnjom (plaćanjem računa ili korištenjem toplinske energije u svojem stanu) prešutno sklopili takav ugovor. Takvim rješenjem poništava se i tumačenje Državnog inspektorata po kojem plaćanje računa od strane većine sustanara dovodi u ugovorni odnos i sve ostale stanare. Slanjem računa korisnicima koji su izašli iz toplinskog sustava Gradska toplana ignorira pravosudno tijelo u pravno uređenoj državi, pokazujući svu svoju bahatost i trošeći financijska sredstva prikupljena od svojih preostalih korisnika, poručuju.

– Na kraju naglašavamo da u državi koja je svoj pravni sustav uredila s pravnom stečevinom EU, dvojako ponašanje Gradske toplane koja nije pravni slijednik stare toplane kada treba vratiti dugove, a je “pravni slijednik” kada treba otimati novac od korisnika koji su se odvojili iz sustava, očito takva samovolja i teror više ne prolaze, zaključili su iz Građanskog pokreta.