kucabajke_1

  • December 13, 2013
  • Admin
  • 0

OGULIN – Začarana šuma i stabla koja govore, čarobno zrcalo, tajanstvena odaja i špijunke čije tajne čekaju da ih otkriju znatiželjne oči, sve to samo je dio magičnog svijeta koji ćete naći zakoračite li u kompleks Frankopanskog kaštela u samom središtu Ogulina. Ondje je danas službeno otvoren Centar za posjetitelje “Ivanina kuća bajke”, muzej posvećen bajkama za čije je osnivanje inspiracija bila svjetski poznata dječja književnica, Ogulinka Ivana Brlić Mažuranić. Projekt je sa čak milijun eura financirala Europska unija sredstvima iz IPA programa. Ostatak novca osigurali su Grad Ogulin, Ministarstvo kulture i Turistička zajednica grada Ogulina.

– Ovo je povijesni dan za Ogulin i prekretnica za ogulinski turizam, iako smo pritisnuti teškom spoznajom o Bjelolasici, jer Ogulin Ivaninom kućom bajke dobiva atrakciju koja se naprosto mora posjetiti. Osjećam ponos da je rodni grad dao doprinos uzdizanju i slavljenju lika i djela Ivane Brlić Mažuranić – rekla je voditeljica projekta i direktorica TZ grada Ogulina Ankica Puškarić.

Ivanina kuća bajke dokaz je da se kulturna baština, pa i ona nematerijalna, može odlično iskoristiti za ekonomski razvoj i stvaranje bolje budućnosti. Muzej bajke organiziran je kao multimedijalni i interdisciplinarni centar za posjetitelje koji će svojom stalnom izložbom slaviti bajke i bajkovito stvaralaštvo kako djela poznate Ogulinke, tako i svih bajki i bajkopisaca svijeta. Sastojat će se od stalnih izložbi, knjižare, suvenirnice, multifunkcionalnog prostora i tematske rute bajke, a posjetitelje će kroz čarobni svijet izmišljenih likova voditi licencirani animatori i licencirani turistički vodič.

Vrpcu na kući bajke prerezala je praunuka slavne ogulinske spisateljice Matilda Ružić, koju su do muzeja posvećenog njezinoj prabaki doveli Domaći, likovi iz Šume Striborove, jedne od Ivaninih najpoznatijih priča.

Odlučite li se za posjet, sigurni smo da nećete požaliti i da ćete se bajkovito provesti.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/kucabajke/*{/rokbox}