KABA

Šest nacionalnih manjina prikazalo svoje božićne običaje

ZAGREB – Pod nazivom Tradicija koja nas spaja, šest nacionalnih manjina grada Zagreba predstavilo je svoje božićne običaje u Kulturnom centru Dubrava. Cilj je izgraditi pozitivan stav prema vlastitom nacionalnom bogatstvu, kako bi se lakše prihvatila i uvažavala tuđa kultura, te poticala tolerancija i njegovala i razvijala multikulturalnost.

Ovo je novi projekt Narodnog sveučilišta Dubrava, koji se odvija u sklopu tradicionalne Božićne subote. Na prigodnim božićnim radionicama osim hrvatske tradicije tako je ove godine prikazana i tradicija nacionalnih manjina, s ciljem da se prvenstveno mladi upoznaju sa starim božićnim običajima pojedinih naroda, kaže viša stručna suradnica za programe hrvatske tradicijske kulture Lucija Franić Novak. Dodaje kako već 20-ak godina održavaju radionice s temom Božića, a ove godine to je prošireno na nacionalne manjine grada Zagreba.

Iako su pojedini običaji slični, ipak ima i osebujnih tradicija. Komercijalizacijia je uništila duh Božića, no njegovanjem običaja, on ipak pokušava preživjeti u onom smislu u kojem je to bilo nekad.

Stanka Novković iz Slovenskog doma priča nam kako nastoje zadržati plodove prirode u božićnim ukrasima, stoga su radionice česte. Tatjana Šagadin, iz ukrajinske nacionalne manjine pak priča da kod njih ne postoji božićna jelka, već se na badnjak u kuću unosi snop žita ili djiduha.

Dok slovenci imaju jela slična hrvatskim, naime za Božić se pripremaju orehnjača, makovnjača, ali i pehtranova potica, kod ukrajinaca su jela na badnjak posebna. Osobito se izdvaja kutja ili kuhana pšenica sa makom, orasima, lješnjacima i grožđicama, a sveukupno domaćice na badnjak pripremaju 12 posnih jela.

Dok nam iz slovenskog društva pričaju kako je asimilacija učinila svoje, a mladi nemaju interesa za tradiciju i običaje, kod Čeha drugačija situacija. Na njihovom štandu nalazimo dvije mlade članice Češke besede koje su nam ispričale nešto više o običajima svog naroda.

Česi su praznovjerni, stoga primjerice mlada djevojka baca štiklu prema vratima, ako se ona okrene prema van to znači da će se iduće godine udati, ako se pak okrene prema kući, ona će i te godine ostati u roditeljskom domu, kaže nam Petra Ivatović.

Ako kulturni centar Dubrava bude dovršen do sljedeće godine, tada je u planu i proširenje ovog događanja, a prema najavama možda izađu iz Zagreba u ostatak Hrvatske, u cilju što bolje prezentacije raznih božićnih običaja.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/nac_manj_bozic/*{/rokbox}