KABA

Gradski muzej Karlovac sutra obilježava svoj dan

KARLOVAC – Gradski muzej Karlovac bogatim programom na dvije lokacije sutra obilježava Dan Gradskog muzeja Karlovac.

Tako će u matičnoj zgradi na Strossmayerovom trgu 7 u 12 sati biti predstavljen deseti broj muzejskog časopisa Glas Gradskog muzeja Karlovac. Osim prikaza muzejske djelatnosti u proteklom periodu, u okviru glavne teme novi broj razotkriva neke od skrivenih potencijala ”malih” muzeja u svjetlu ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju. Nakon predstavljanja Glasa bit će uručene nagrade pobjednicima u višegodišnjem edukativnom programu za učenike osnovnih škola Muzejska pitalica 2013.

U Galeriji ”Vjekoslav Karas” bit će dva događanja. U 17.30 sati Aleksandra Muraj i Nerina Eckhel predstavit će novu knjigu u Ediciji katalozi i monografije Gradskog muzeja Karlovac ”Novi život drevnog umijeća – obnova pletenja na lučnom okviru u selu Trg kraj Ozlja”, autorice Jane Mihalić. U knjizi je opisan tradicionalan način izrade kapice jalbe, početak procesa obnove pletenja u Hrvatskom restauratorskom zavodu u Zagrebu, prenošenje iskustava zainteresiranim osobama u Ozlju te učenicama učeničke zadruge ”Kotačac” i članicama KUD-a ”Ključ”.

U 19 sati počinje otvorenje izložbe mladog akademskog slikara Marka Šošića iz Vinkovaca koji u Karlovcu izlaže prvi put, a predstavlja se sa 27 radova u kombiniranim tehnikama nastalim u periodu 2006. do 2013. godine na temu snova. Posebni gosti otvorenja izložbe biti će karlovački band Downcast Art .

Dodajmo kako tijekom prosinca i siječnja svake srijede od 16 do 19 sati Gradski muzej Karlovac svim posjetiteljima daruje besplatan razgled stalnog postava muzeja i izložbe Petar Grgec: Križni put hrvatskog naroda, donacija Gradskom muzeju Karlovac postavljenju u potkrovlju muzeja.