Jalba ostaje zapisana za budućnost

KARLOVAC – Rijetko se događa da neki tradicionalni stari zanati ili rukotvorine ostanu zabilježene za nove generacije. No, srećom, stanovnici Trga kod Ozlja napokon su na jednom mjestu dobili sve o jalbi, poznatoj rukotvorini tog kraja. Sve o ovoj zanimljivoj rukotvorini u knjizi je zabilježila viša kustosica Etnografskog odjela Jana Mihalić, a knjiga je predstavljena u povodu 109. rođendana karlovačkog Gradskog muzeja.

U obnovi trškog rukotvorstva sudjelovala je gotovo cijela seoska zajednica. Da joj pletilje iz Trga i brojni stručnjaci nisu pomagali, ne bi knjiga “Novi život drevnog umijeća – obnova pletenja na lučnom okviru u selu Trg kraj Ozlja” nikada ugledala svjetlo dana, napomenula je autorica.

Na prostoru sjeverozapadnog Pokuplja postupak pletenja jalbe ima dvojako značenje. Odnosi se na kapicu, odnosno pokrivalo za glavu udanih žena i na specifičnu tehniku izrade prozračne šupljikave tvorbe iz koje je kapica izrađena. Pletenje jalbe ostalo je kao vještina u Trgu, no, nažalost, nitko više ne zna do kraja izraditi kapicu od jalbe.

U ovoj knjizi je opisan tradicionalan način izrade jalbe, početak procesa obnove pletenja u Hrvatskom restauratorskom zavodu u Zagrebu, kao i prenošenje iskustava zainteresiranim osobama u Ozlju te učenicama učeničke zadruge „Kotačac” i članicama KUD-a „Ključ”. Tako će jedan mali dio povijesti uvijek ostati zapisan za budućnost.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/jalba_knjiga/*{/rokbox}

error: Content is protected !!