Pričuva mora biti min. 2,61 kn/m²

KARLOVAC – Sve zgrade koje pričuvu imaju manju od 2 kune i 61 lipe po metru kvadratnom dužne su je podići na tu minimalnu razinu. Naime, već više od godinu dana na snazi je novi zakon prema kojem je promijenjena visina zakonske minimalne pričuve.

Još 1. rujna 2012. došlo je do promjena Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, prema kojem je etalonska vrijednost građenja utvrđena u visini od 6.000 kn/m², a što bi trebalo utjecati na izračun minimalne visine zajedničke pričuve koju su suvlasnici dužni izdvajati u zajedničku pričuvu zgrade. Etalonska vrijednost građenja izračunava se svake godine, a zadnji put kod nas je to bilo još 2011. godine, pojasnio je direktor Inkasatora Nikola Rogoz.

Sad je na stanarima i njihovim predstavnicima da se dogovore i izmijene visinu pričuve na minimum od 2,61 kune po kvadratu, kako bi Inkasator mogao nastaviti sa svojim uobičajenim poslovima održavanja zgrada.

Zanimljivo je da trenutno ne postoje sankcije ako se visina pričuve ne promijeni. Potrebno je samo u Inkasator do 1. siječnja dostaviti popunjeni obrazac oko promjene visine pričuve.

S obzirom da velik broj zgrada trenutno u zajedničku pričuvu izdvaja po kvadratnom metru iznos manji od 2,61 kn, ovaj bi podatak znatno povećao sredstva koja bi se slijevala u zajedničku pričuvu. Mnoge zgrade u Karlovcu imale bi priliku za uljepšavanjem, ali i popravkom nekih oštećenja na koja se već godinama čeka.

error: Content is protected !!