KABA

DVD Ogulin – Tradicija duga 140 godina

OGULIN – Čovjeku je vatra oduvijek izazivala strah i divljenje, jer ono što čovjek stvara godinama, vatra uništi u tren oka. Kao jedno od 10 najstarijih dobrovoljnih vatrogasnih društava u Hrvatskoj je i DVD Ogulin, društvo koje je sinoć obilježilo 140 godina svoga rada i postojanja. Bilo je tu uspješnih godina, ali i onih crnih godina pretežito s početka prošlog stoljeća, no društvo je to koje pred sobom ipak ima svijetu budućnost.

DVD Ogulin društvo je kojeg su zahvatila čak tri rata, dva svjetska i Domovinski rat. Kroz godine burne povijesti imalo je svoje uspone i padove te unatoč činjenici da je do 1996. godine i osnivanja Javne vatrogasne postrojbe Ogulin bilo nositelj zaštite od požara za ogulinsko područje, uvijek je muku mučilo s nedostatkom sredstava i opreme. U ratnim 90-im godinama imalo je veliku ulogu koju ima i danas kada se sagleda činjenica da je ogulinsko područje sjecište državne ceste i autoceste, stoga su i opasnosti danas veće nego ikada, kazao je predsjednik društva Mate Vučić.

Prostor u kojem danas borave na korištenju je profesionalaca. Prije 4 godine krenulo se u dogradnju doma čiji su vanjski radovi gotovi, a sada slijedi unutarnje opremanje. No apel vlastima ipak je vezan uz operativu te nabavku osobne zaštitne opreme i vozila nužnih za zaštitu prvenstveno građana grada Ogulina.

Za ljetnu sezonu kažu da je bila bez većih požara. Požara je bilo, ali su dobrom preventivom te organiziranošću na vrijeme ugašeni, kazao je glavni vatrogasni zapovjednik Hrvatske Slavko Tucaković, dodavši kako se time uštedilo 2,5 milijuna kuna koji su opet uloženi u dobrovoljne snage.

Iz gradskog proračuna pak izdvaja se 4 milijuna kuna za vatrogastvo, a grad je maksimalno otvoren za suradnju. I sam gradonačelnik Jure Turković ima razumijevanja jer je u dva mandata bio predsjednik ogulinske Vatrogasne vajednice i najavio je kako početkom nove godine kreće dogovor oko nabavke potrebne opreme i vozila.

Obilježavanje 140 godina društva bila je prilika priznanjima nagraditi sve zaslužne za doprinos radu društva u kojem jednako toliko godina djeluje i Puhački orkestar koji je nazočne počastio i prigodnim koncertom.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/dvd_ogulin_140_godina/*{/rokbox}