KABA

Odlagalište Ilovac otvorilo svoja vrata – u planu nova sortirnica, te izgradnja reciklažnog dvorišta

KARLOVAC – Odlagalište otpada Ilovac otvorilo je danas svoja vrata zainteresiranim građanima, prije svega Gaze i Banije, na čijem prostoru djeluje Čistoća. Cilj je bio prvenstveno druženje, ali i prigodni pokloni – naime Gažani više ne moraju brinuti o paletama za Ivanjski krijes jer će im biti donirane od strane ove tvrtke, isto tako uskoro će građanima ovih dviju četvrti biti omogućeno korištenje besplatnog wireless interneta, postavljanjem antene na zgradi Čistoće.

Što se tiče deponije na Ilovcu, nabavljena je nova sortirnica zahvaljujući kojoj otpad dobiva novu ulogu i postaje roba, a ne smeće. U planu je izgradnja još jedne sortirnice, što je kandidirano na natječaje Europske unije. Sanacija ide svojim tijekom, a nedavno je završena treća faza, vrijedna 2,6 milijuna kuna, sljedeća faza, od ukupno 13 obuhvaća izgradnju 19 plinskih zdenaca i sustava koji bi plin transportirao na motor koji će biti prerađen iz dizelskog u bioplinski agregat pri čemu bi se spaljivanjem proizvodila struja. Ova faza vrijedna je milijun kuna, a trebala bi biti završena iduće godine.

U planu je izgradnja reciklažnog dvorišta, vrijedna 1,5 milijuna kuna, koje će biti jedno od tri takva na području grada. Ilovac je danas posjetila i zamjenica gradonačelnika Marina Kolaković koja je rekla kako se velika sredstva ulažu u Ilovac, a odlagališe radi prema propisima, također je dodala kako je bitna edukacija građana, osobito najmlađih o tome da otpad nije smeće, već se velik dio može opet upotrijebiti.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/ilovac_otvorena_vrata/*{/rokbox}