Oprezno s pirotehnikom: od danas do 1.1. dozvoljena opasnija sredstva

KARLOVAC – Od danas pa sve do prvog dana nove godine dozvoljena je upotreba najopasnijih pirotehničkih sredstava, onih III. razreda. U ovu skupinu spadaju rakete, fontane, vatrometne kutije, vodopadi, redenici, petarde s bljeskom, rimske svijeće i drugi slični proizvodi. Ova vrsta pirotehničkih sredstava mogu se prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja u maloprodaji samo u prodavaonicama oružja i streljiva ili u prodavaonicama koje imaju odobrenja za prodaju pirotehničkih sredstava i to osobama starijima od 18 godina. Pirotehnička sredstva III. razreda mogu rabiti i osobe mlađe od 18 godina, ali samo pod nadzorom roditelja ili skrbnika i to od 27. prosinca do 1. siječnja.

Iz policije još jednom upozoravaju građane na opasnost od zlouporabe oružja, streljiva, eksploziva, bombi, eksplozivnih i pirotehničkih sredstava, a posebice od improviziranih sredstava kućne izrade. Nažalost, neželjene posljedice koje nastaju korištenjem oružja, raznih eksplozivnih i pirotehničkih naprava dio su stvarnosti koja se ne događa drugima, već svima nama. Upravo iz navedenih razloga, kažu u policiji, potrebno je provoditi pojačane mjere sigurnosti u cilju zaštite svih naših građana.

Iz policije zato apeliraju na roditelje da budu odgovorni, da ne podcjenjuju zainteresiranost djece za oružje i eksplozivna sredstva. Savjetuju da oružje i streljivo treba čuvati tako da ne bude dostupno drugima, posebice djeci. Upravo djeca ne smatraju da su petarde eksplozivna sredstva jer ih koriste i odrasli, što često puta ima za posljedice ozljeđivanje šaka, prstiju, lica i očiju, kao i oštećenje sluha.

error: Content is protected !!