KABA

Skokom u hladno jezero Ogulinci poručili: Obnovite restoran na Sabljacima!

OGULIN – Interesantan uvod u 2014. godinu odlučio je organizirati ogulinski profesor geografije i ravnatelj Prve osnovne škole Ogulin, Zvonko Ranogajec. Kupanjem u jezeru Sabljaci u neposrednoj blizini nedavno izgorjelog restorana HOC-a Bjelolasica, za razliku od nekih drugih pojedinaca koji se na ovakve egzibicije odlučuju zbog vlastite medijske promocije, Ranogajec je odaslao jasnu poruku – ovaj kraj zaslužuje bolje.

Na ideju Zvonka Ranogajeca, trojica Ogulinaca prvi su dan 2014. godine obilježili na neuobičajen način – skokom u jezero Sabljaci, čija je temperatura jutros iznosila svega 6 stupnjeva. Ranogajec je svoje prijatelje Zvonka Lipšćaka i Ljerka Žanića, kako kaže, bez problema nagovorio na ovaj pothvat, na prvi pogled ne baš bezazlen za muškarce koji su dobrano ugazili u šesto desetljeće života. Najviše je avanturizma ipak pokazala zlatna retriverica Lala, koja je svojim skokom prva probila led i natjerala ostale da pokažu da ni njima ne manjka hrabrosti da učine isto. Za nesuđenog člana ove družine Jurja Bićanića avantura je pak završila uranjanjem stopala u ledenu vodu, budući da se za kupanje naposlijetku nije odvažio.

Božićna i novogodišnja kupanja u moru, rijekama i jezerima posljednjih godina, doduše, nisu više neka velika novost, no u Ogulinu to do sada nije bio običaj. Ove je godine situacija specifična, budući da je restoran na jezeru Sabljaci nedavno posve uništen u požaru. Stoga je današnjim skokom u hladno jezero odaslana poruka nadležnima da učine nešto za obnovu ovog objekta.

– Cilj nam je da ukažemo na žalosnu i jadnu sliku ovog restorana, odnosno da uz pomoć državnih, županijskih i gradskih političkih čimbenika što prije pronađemo način da se restoran obnovi tako da iduće godine imamo kupanje u normalnim uvjetima – poručio je Ranogajec.

Iako je nekoliko desetaka okupljenih gledatelja neobičan prizor promatralo umotano u tople kapute i zimske jakne, kupači koji su iz hladne vode u kupaćim gaćicama izašli na 8 stupnjeva koliko je jutros izmjereno u Ogulinu, složili su se da se osjećaju – odlično. Osim što su se zabavili, priznali su da je kupanje u ledenoj vodi odličan lijek za mamurluk nakon novogodišnje noći.

Organizator se nada da će novogodišnji skok u jezero Sabljaci zaživjeti kao tradicija i još jedan način da se ukaže na ljepotu i turistički potencijal ovoga kraja, a sudeći po dobroj atmosferi koja je jutros vladala na obali jezera, čini se da bi iduće godine kupača moglo biti više nego danas.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/sabljaci_kupanje/*{/rokbox}