KABA

Sezona u Toplani za sad bez većih problema

KARLOVAC – Dolaskom Nove godine dio Zagreba ostao je bez grijanja, srećom u Karlovcu prošle godine problema te vrste nije bilo, kvarova gotovo da nema, sezona prema riječima direktora Gradske Toplane Inoslava Latkovića protječe dobro.

Puknuća cijevi, kvarovi na mreži i na postrojenjima do sada su svake sezone bila nezaobilazna, no čini se da je ova sezona ipak malo blaža prema djelatnicima Toplane.

2013. godina je za Gradsku Toplanu ipak donijela novitete stupanjem na snagu novog Zakona o tržištu toplinske energije, no za sada sve teče glatko, zahtjeva za izdvajanje bilo je tek 15-ak, a korisnici usluga Toplane savjesni su u podmirivanju svojih obveza.

Ove sezone za grijanje se koristi isključivo prirodni plin iz više razloga, cijenom je povoljniji, pogodan je za pogone Toplane, te je čist za okoliš. No, ipak su pripremljene i zalihe mazuta za slučajeve ispada ili neke druge potrebe. Ove sezone promijenjen je kilometar cijevi, ali puno toga je još u kritičnom stanju, no promjene će ići prema mogućnostima.

Projekt je kandidiran prema Fondovima Europske unije, ali s druge strane traže se i strateški partneri koji bi htjeli uložiti u promjenu cijelog vrelovoda.

Vodstvo Toplane kad podvuče crtu ispod protekle godine može biti zadovoljno, građanski bunt spaljivanja računa koji ih je tresao početkom godine je prestao, pomirba s Domagojem Švegarom utjecala je i na ostale građane, koji sada ipak lakše mogu izaći iz sustava Toplane, ako to žele.