KABA

Otkrivena Spomen-kosturnica u znak sjećanja na 205 žrtava NDH pokolja

GORNJA TREBINJA – Nakon točno 72 godine, koliko je prošlo od pokolja nedužnih civila srpske, romske i ruske nacionalnosti, jutros je otkrivena Spomen kosturnica nad masovnom grobnicom pored crkve u Gornjoj Trebinji, u kojoj počivaju njihove kosti. Ekshumirane kosti ukupno 205 žrtava fašističkog pokolja, kojeg je počinila vojska NDH, prenesene su lani u listopadu iz triju grobnica duboko u šumi, te su sahranjene u zajedničku grobnicu, a danas, na godišnjicu njihove smrti, Udruga antifašističkih boraca i antifašista grada Karlovac odala im je počast otkrivanjem spomen obilježja.

Prema dokumentaciji Povijesnog arhiva, zločin se dogodio na pravoslavni Badnjak i Božić 1942. godine. Vojska NDH pogubila je ukupno 205 civila iz Skakavca, Popović-Brda, Lipja, Klipinog Brda, Manjerovića, Tušilovića, Donje i Gornje Trebinje, Slunjskih Moravaca i Udbinje. Ubijeni su zbog svoje nacionalnosti. 135 ubijenih bili su Srbi, a 70 Romi, dok je jedna osoba, tadašnji svećenik u Trebinji, bila ruske nacionalnosti. Bilo je tu cijelih porodica, od djece do staraca. Među ubijenima bilo je čak 75-ero djece.

– Kada se dogodio ovaj zločin bio sam dijete od 13 godina. S brda sam gledao kako su 13-oricu civila, seljana, zaklali, i zaklane vukli preko njive u šumu gdje su ih zakopali – prisjetio se Dušan Krivokuća, svjedok tragičnih događanja i predsjednik Inicijativnog odbora za izgradnju Spomen-kosturnice.

Svih 205 imena ubijenih ispisana su zajedno s godinama njihova rođenja i smrti na spomen-obilježje, čiju su izgradnju zajednički financirali Grad Karlovac i Srpsko narodno vijeće u Republici Hrvatskoj, dok je ostatak novca prikupljen donacijama građana. Kako bi posmrtni ostaci žrtava počivali u miru, održan je parastos, a s njihove je grobnice odaslana jasna poruka – na greškama treba učiti, kako se ne bi ponovile.

– Naša poruka s ovog mjesta je da prestanemo gurati glavu u pijesak. Ne možemo zločine onih koji su ih počinili pravdati zločinima drugih, lažima i neistinitim optužbama. Mlade ljude treba educirati, bolje da se danas borimo riječima nego sutra puško – kaže Mirko Miladinović, predsjednik Udruge antifašista i antifašističkih boraca grada Karlovca.

Današnjem otkrivanju spomen ploče pristustvovali su, uz ostale, karlovački dogradonačelnik Dubravko Delić i predstavnik Hrvatskog sabora Damir Mateljan, koji su se složili da je krajnje vrijeme da prošlost posluži kao pouka za bolju budućnost, zbog generacija koje tek dolaze.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/kosturnica_trebinja/*{/rokbox}