U Bariloviću protiv izgradnje mHE; utjecaj na okoliš poguban, a projekt nepotpun

BARILOVIĆ – Utjecaj izgradnje mini hidroelektrane u Bariloviću bio bi poguban za životinjski svijet, ali postavlja se pitanje koji bi učinak imao na nizvodni tok rijeke Korane, odnosno što bi se dogodilo primjerice s Foginovim kupalištem u Karlovcu. Mještani i vodstvo općine Barilović su protiv ovog projekta.

Izgradnjom mini hidroelektrane došlo bi do negativnog utjecaja na sav biljni i životinjski svijet u rijeci Korani, bila bi poplavljena dva izvora pitke vode, te svi slapovi koji se nalaze na tom području. Projektom je predviđeno akumulacijsko jezero dužine 6,5 kilometara, dok je predviđena visina brane 4,5 metra. Ugrožene bi bile sve autohtone vrste, recimo mrena, klen, plotica, štuka, som, kaže Ivica Trgovčić, iz Udruge Sedra.

Projektom nisu predviđeni ispusti u brani, već samo prijelaz preko nje, a potrebno je 40 kubika vode u sekundi za pokretanje turbina, zamutit će se izvori pitke vode koji se nalaze nizvodno, primjerice 5 kilometara udaljen Velemerić odakle se cijela Duga Resa opskrbljuje pitkom vodom. Postavlja se pitanje i zašto projektom nije predviđen otkup privatnog zemljišta, dodaje Trgovčić.

barilovic_mhe1

Očitovanje na projekt u ime Udruga Sedra i Eko Pan poslano je Ministarstvima turizma, zaštite okoliša, energetike, prometa, odnosno svim nadležnim institucijama, jer vidljive su brojne nelogičnosti u projektu. Iz Ministarstva turizma stiglo je očitovanje u kojem se kaže da je to dobro za turizam, a mi pokušavamo razviti turizam na čistoći rijeke Korane, kaže Trgovčić.

Korana je nekim čudom prošle godine izuzeta iz Ekološke mreže, a to je doista neobično za jednu rijeku koja izvire na Plitvičkim jezerima, smatra pak Denis Frančišković iz Eko Pana. Želimo li doista uništiti jednu od naših rijeka za 1 MW struje, koliko bi uspjeli dobiti izgradnjom ove HE, koja bi usput rečeno bila automatizirana. Cesta Barilović – Šćulac –Perjasica više ne bi postojala, a koji bi utjecaj bio nizvodno to je upitno, ističe Trgovčić.

Općina Barilović nije protiv investicija, no uvidom u dokumentaciju projekta uvidjeli smo da on nije dobar, kaže načelnik općine Dražen Peraković. Općinski čelnici nekoliko su puta odradili sastanak s investitorom, na kojima su iznijeli stav da je potapanje kupališta, slapova i izvorišta pitke vode neprihvatljivo.

barilovic_mhe2

Općina Barilović će poticati uređenje starih mlinica, a njihovim spajanjem došlo bi se do solidne proizvodnje električne energije, gotovo u jednakoj mjeri kao što bi je dala i planirana hidroelektrana, kaže Peraković.

Na potezu su institucije, o njima ovisi hoće li dopustiti devastaciju okoliša zbog nečijih privatnih interesa, jer konačno, planirana proizvodnja električne energije dovoljna je otprilike za opskrbu dva sela. Isplati li se zbog toga uništiti čitavu rijeku?

error: Content is protected !!