Prirodni pad; broj novorođene djece ponovo dvostruko manji od broja umrlih

KARLOVAC – Demografski pokazatelji u Karlovačkoj županiji vrlo su loši. Karlovačka županija već dulje vrijeme svake godine gubi u prosjeku tisuću stanovnika. Ovu zabrinjavajuću brojku potvrđuju i najnoviji podaci o broju rođenih i umrlih u 2013. godini, koje smo dobili iz Ureda državne uprave u Karlovačkoj županiji.

U 2013. godini u Karlovačkoj županiji rođeno je tako 1070 djece, dok je u istom razdoblju u Maticu umrlih upisano dvostruko više osoba, točnije njih 2164. Razlika između broja rođenih i broja umrlih pokazuje nastavak crnog demografskog trenda; Karlovačka županija izgubila je u samo godinu dana čak 1094 stanovnika.

Posebno je zabrinjavajuća činjenica da je broj novorođene djece u padu, odnosno da je u 2013. na području naše županije rođeno još manje beba nego godinu ranije.

– Karlovačka županija ima dvije bolnice gdje se rađaju djeca, karlovačku i ogulinsku bolnicu. U 2013. godini u te dvije bolnice rođeno je ukupno 1070 beba, dok je 2012. godine tako broj iznosio 1125 novorođenčadi. Na nivou županije vidljiv je pad broja novorođene djece za 55 beba. Za napomenuti je da majke s prebivalištom na području naše županije rađaju i npr. u Zagrebu i Rijeci, pa se ta djeca onda upisuju u matičnim uredima gradova gdje se nalazi bolnica u kojoj su rođeni – rekla nam je Dubravka Huljina Rundek, voditeljica Službe za opću upravu Ureda državne uprave u Karlovačkoj županiji. No, istovremeno treba imati na umu da u karlovačko rodilište dolazi roditi velik broj žena iz susjednih županija, pa i Bosne i Hercegovine, čiji sjeverozapdani dio uz granicu s Vojnićem, Cetingradom, Slunjem i Rakovicom također gravitira Karlovcu.

Što se pak tiče broja umrlih stanovnika, u 2013. ih je na području županije upisano nešto manje u odnosu na 2012. godinu, i to za stotinjak stanovnika.

– Na području Karlovačke županije upisano je 2164 činjenica smrti. U 2012. taj je broj iznosio 2269 smrti. U Gradu Karlovcu je srećom broj upisa činjenica smrti smanjen s 1021 na 948, kao i u Ogulinu, gdje je 2012. umrlo 432, a lani 349 osoba. U ostalim gradovima broj smrti je podjednak u odnosu na 2012. godinu. Izuzetak je Duga Resa, gdje se nalazi Specijalna bolnica za produženo liječnje, gdje se liječe, a nažalost i umiru, građani sa područja naše županije, ali i oni iz Like, Zagreba i drugih dijelova Hrvatske – kaže Huljina Rundek.

Crna demografska slika teško će se popraviti u skorijoj budućnosti.

Nezaposlenost je velika, a budućnost nesigurna, pa se mladi sve teže odlučuju na zajednički život i djecu. O tome svjedoči i broj sklopljenih brakova, kojih je u Karlovačkoj županiji u 2013. sklopljeno još manje u odnosu na godinu ranije. Tako je 2013. godine sklopljeno 527, a godinu ranije 537 brakova. Većina brakova, točnije lani njih 337, sklopljena je u vjerskom obliku.

Unatoč tome,  prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u Karlovačkoj županiji razvede u prosjeku svaki četvrti brak. Zanimljivo je pritom spomenuti da u posljednjih dvadesetak godina istovremeno bilježimo kontinuirani pad broja sklopljenih i rast broja razvedenih brakova, što obzirom na stresan život pun neizvjesnosti uistinu ne treba nikoga začuditi.

error: Content is protected !!