KABA

Najavljena ulaganja u poljoprivrednu proizvodnju, prehrambenu industriju i ruralna područja

ZAGREB – Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina sastao se sa županima kako bi im predstavio mogućnosti ulaganja u ruralna područja. U ime Karlovačke županije prisustvovali su zamjenici župana Josip Šafar i Ivan Banjavčić. Predstavnicima županija predstavljen je i Nacrt Programa mjera ruralnog razvoja za razdoblje 2014.- 2020. godine.

Većina sudionika izrazila je žaljenje da unatoč ulasku u EU, Hrvatska još uvijek nema strategiju ruralnog razvoja i poljoprivrede, koja je preduvjet za kandidiranje prema europskim fondovima. Ministar Jakovina je izvijestio kako je 16. prosinca u Bruxellesu na Vijeću ministara poljoprivrede i ribarstva EU potvrđen reformski paket Zajedničke poljoprivredne politike koji je bio jedan od preduvjeta za donošenje Programa ruralnog razvoja Hrvatske.

“Hrvatska, kao nova članica, nema Program ruralnog razvoja, već po prvi puta u povijesti priprema ovaj strateški dokument”, kazao je Jakovina. „Ono što je Hrvatska za 2014. godinu dobila je nastavak provedbe IPARD programa za mjeru 101 i mjeru 103. Ulaganja u poljoprivrednu proizvodnju, prehrambenu industriju i ruralna područja bit će u 2014-oj”, poručio je ministar.