KABA

Noć muzeja 31. siječnja

KARLOVAC –  Gradski muzej Karlovac obilježit će Noć muzeja na dvije lokacije, u zgradi Muzeja na Strossmayerovom trgu i u Galeriji „Vjekoslav Karas”, u Ulici Ljudevita Šestića 31. ovog mjeseca. U zgradi Muzeja program će započeti već u 18:30 sati lutkarskom predstavom za djecu ”Legenda o kuni” autorice kustosice Matee Galetić.

Kroz predstavu će se djeci približiti nastanak slavonskog banovca na čijem se naličju nalazio lik kune. Predstava je realizirana uz pomoć Osnovne škole Švarča, a lutke su izradili članovi Udruge “Rajska ptica”.

Osim toga najmlađi posjetitelji, točnije učenici osnovnih škola, će tijekom večeri moći na zabavan način utvrditi i ponoviti osnovne pojmove o boji uz edukativnu igru „U vrtlogu boje“. Središnji događaj Noći muzeja je otvorenje gostujuće muzejske izložba „Dva desetljeća hrvatske kune/ izložba natječajnih radova za idejno rješenje kovanog novca 1993. godine“ u 19.30 sati u izložbenom prostoru u potkrovlju Gradskog muzeja Karlovac.

Gostovanje izložbe ostvareno je u suradnji s Arheološkim muzejom u Zagrebu i Hrvatskom narodnom bankom. Izložba će ostati otvorena do 31. ožujka. Nakon otvorenja izložbe, posjetitelji će moći u 20.30 sati u Maloj dvorani poslušati predavanje jednog od autora izložbe, kustosa Numizmatičke zbirke Arheološkog muzeja u Zagrebu Tomislava Bilića.

Kao i svih dosadašnjih godina, tijekom noći, uz stručno vodstvo, posjetitelji će moći razgledati stalni postav Muzeja na prvom katu. U Galeriji „Vjekoslav Karas“ moći će se pogledati samostalna izložba akademskog slikara Marka Šošića iz Vinkovaca, “Marko Šošić – Svijet snova“. Na izložbi je izloženo 27 radova u kombiniranoj tehnici. Autor introspekcijom i meditacijom istražuje svijet snova te na platna velikog formata prenosi svoja iskustva.

MS_11

Učenici Srednje škole Duga Resa će u okviru svog programa “Tulum s(l)ova”, čitati odabrane tekstove iz književnih djela vezane uz snove i izložbu te izvesti performans svjetala-sjena i zrcala. Prigodnim autorskim nastupom posjetitelje će zabaviti karlovački band Downcast Art.

DCA1

Prošlu Noć muzeja u Karlovcu posjetilo je više od dvije tisuće posjetitelja koji su zaista imali što i vdijeti u sklopu velike izložbe o Karlovčanima – istraživačima Afrike. Noć Muzeja prvi je put u Karlovcu održana 2008. godine, a općenito u Hrvatskoj se počela održavati još 2005. godine.

NM111

Inače, sama ideja o Noći muzeja dolazi iz Njemačke, točnije iz najvećeg njemačkog grada Berlina. Tako je Berlin još u prošlom stoljeću 1997. godine imao prvu Noć muzeja. Berlin je na taj način želio popularizirati muzeje i muzejske sadržaje, i u tome je u potpunosti uspio jer je već prve godine bio izniman interes publike. Manifestacija Noć muzeja i u Hrvatskoj je iznimno dobro popraćena štoviše bilježi više od 300 tisuća posjetitelja godišnje.