KABA

U subotu odluka o nastavku štrajka, no potpisati kolektivni ugovor neće

KARLOVAC – Već 4 mjeseca traje borba liječnika za svoja osnovna radnička prava. Ta borba ujedno je i za prava pacijenata, kojima žele, a u jednu ruku i moraju, biti dostupni te pružiti im kvalitetnu uslugu. Od 4 mjeseca borbe, 2 su bila u štrajku, a 2 mjeseca trajala im je radna obveza koju im je nametnuo resorni ministar Rajko Ostojić, a koju je Ustavni sud poništio.

Liječnici se čude kako je ministar uopće mogao proglasiti radnu obvezu koju je prema Zakonu moguće jedino ako je predsjednik države proglasio ratno stanje ili stanje elementarne nepogode. Rata u Hrvatskoj nema, kao ni elementarne nepogode koja se ionako baš ne proglašava niti kada je potrebna.

– To je jedno zanimljivo pitanje, kako je moguće u jednoj pravnoj državi, da ministru koji se proziva legalistom te kako se radi po Zakonu, nije barem ”palo na pamet”, nakon što mu je Ustavni sud osporio odluku, da se ispriča svojim kolegama liječnicima ili da razmisli o ostavci. Radna obveza je naime donesena po Zakonu koji je ukinut još 2006. godine, stoga nas čudi kako ministar i njegovi pravnici to nisu znali, prokomentirala nam je predsjednica štrajkačkog odbora karlovačkog HLS-a Samija Ropar.

No liječnici su znali, ali su postupili po ministrovom naređenju jer su, kaže dr. Ropar, ipak legalisti što je Ustavni sud i potvrdio tako da je tehnički gledano sada štrajk u mirovanju.

– U subotu je izvanredna skupština Hrvatskog liječničkog sindikata na kojoj će biti donesena definitivna odluka što i kako dalje, ali pitamo se kao sindikalisti te kao liječnici, je li štrajk uopće potreban u ovakvoj reorganizaciji sustava. I dalje se uglavnom odrađuju samo hitni slučajevi, ali odlućit ćemo konačno u subotu. Ne želimo preuzimati odgovornost na sebe, odnosno da budemo okrivljeni da su liste čekanja zbog nas duže. Neka javnost vidi koji je razlog, jer mi smo bili dva mjeseca u štrajku, a dva mjeseca radimo pod radnom obvezom, no liste rastu, kaže dr. Ropar.

Naime ministar je u početku tvrdio kako je samo 12% liječnika u štrajku, a liste čekanja su se tek 20% prudužile. Sada kada je ukinuta radna obveza, a u međuvremenu je uvedena reorganizacija rada u bolnicama koje se u sanaciji pa tako i u karlovačkoj, a koja bi trebala doprinjeti boljem funkcioniranju, ministar Ostojić sada tvrdi kako su se liste čekanja povećale za čak četiri puta.

– To je vrlo logično za shvatiti da nije problem u štrajku nego u sustavu, jasno poručuje dr. Ropar.

Što će Hrvatski liječnički sindikat dalje, bit će poznato u subotu. Ne vjeruju da će odustati od štrajka, ali u slučaju da odustanu, potpisati kolektivni ugovor zasigurno neće. Jer kolektivni ugovor ima paradoksalnih članaka koji su neprimjenjivi u stvarnoj situaciji, zaključuje doktorica Ropar.