KABA

Posveta prostorija Karlovačke građanske garde

KARLOVAC – Karlovačka građanska garda od travnja više nije podstanar. Odlukom gradonačelnika koja se temelji na Statutu Grada Karlovca, ovoj povijesnoj postrojbi na besplatnu uporabu i na neodređeno vrijeme ustupljen je prostor u zgradi na Trgu bana Josipa Jelačića površine oko 35 četvornih metara, kojeg je večeras blagoslovio dekan Karlovačkog dekanata pater Franjo Tomašević.

Inače Karlovačka građanska garda, obnovljena je 1996. godine. Tada su imali vlastiti prostor, no proširenjem gradske uprave 2001. godine, izgubili su ga te do prošlogodišnjeg travnja živjeli su kao podstanar. Članovi Garde prostor su sami uredili, opremili te postavili po zidovima fotografije koje su njima iznimno važne i značajne.

Garda trenutno ima 21 aktivnog člana te 30-ak počasnih članova, kazao nam je zapovjednik Garde Marijan Žaja te nadodaje kako od ove godine Garda konačno koristi prava koja ima i koja im pripadaju prema Statutu, a to su proračunska sredstva koja nisu velika, ali su dovoljna.

Nakon dugo godina napokon su obnovili dio svojih odora koje će pokazati kroz 41 nastup ove godine, a za ožujak je planiran i trodnevni put u Bruxelles.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/garda_prostorije/*{/rokbox}