KABA

Prvi ovogodišnji Salon u znaku nagrada za kulturno djelovanje

KARLOVAC – Prvi ovogodišnji Salon održan je sinoć u Ilirskoj dvorani Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” pod nazivom “Kulturni susret sa razlogom”. Ujedno, u okviru Salona dodijeljene su i godišnje nagrade za kulturno djelovanje u protekloj godini. Time je simbolično otvorena karlovačka kulturna godina.

Govoreći o Ka-salonu, predsjednica Centra Novi svijet – Urbani, Andreja Štalcar Furač naglasila je kako je poanta Salona da se Karlovac što više promovira na nacionalnoj i internacionalnoj razini s ključnim stvarima koje će promovirati grad van njegovih okvira. – Ove godine to su ključne teme projekata Ka-aquarium, Tesla i Kupalište na Korani. To su tri projekta koja će ići u medijsku kampanju, to je posebna nagrada koja se radi za ta tri karlovačka projekta za pozicioniranje Karlovca i vidljivost na nacionalnoj razini, rekla je Štalcar Furač.

Domaćin ovog Salona bila je KA-fotka koja slavi godinu dana rada i Paviljon Katzler koji radi na starokarlovačkoj scenografiji. Ukupno je sinoć podijeljeno 17 nagrada. Nagradu za životno djelo na području poticanja kulture i umjetnosti primio je dogradonačelnik, Dubravko Delić. Nagradu za poticanje standarda u kulturi i dijalog dobila je pročelnica Upravnog odjela društvenih djelatnosti u Gradu, Andreja Navijalić. Posebnu nagradu za partnerstvo, dijalog i otvorenost u poticanju kulturno-umjetničkog stvaralaštva i medijske kulture dobio je Grad Karlovcac. Nagradu za najveći napredak u standardu programa i gostovanja na području likovne i muzejske djelatnosti na nacionalnoj i internacionalnoj razini osvojio je karlovački Gradski muzej. Nagradu za izgrađivanje i unapređenje ključnog kulturno-umjetničkog prostora izvedbenih umjetnosti, Srce kulture grada, došla je u ruke Gradskog kazališta Zorin dom. Gradskoj knjižnici „Ivan Goran Kovačić”, dodijeljena je nagrada za naj instituciju prijatelja kulture.

Nagradu za najveće autorsko umjetničko ostvarenje na području izvedbenih umjetnosti dobila je Melita Spahić Bezjak za suvremenu plesnu predstavu In between Tracing Reflection. Nagradu za manifestaciju/festival s najvećim standardom kvalitete, kulturne i umjetničke vrijednosti te gostovanja pripala je Međunarodnoj smotri folklora i Etno jazz festivalu. Nagradu za poticanje hrvatskih umjetnika te stvaralaštvo dobio je Karlovac dance festival 003, Zajednica amatera kulturno umjetničkih društava te Kabina. Za osebujnost u fotografskom izričaju i umjetnosti nagrada je dodijeljena Marini Đarmati. Nagradu je primila za seriju fotografija „Kroz naš grad”-Ka-portal i za fotografiju s najviše reakcija publike „Leteći znanstvenik”. Nagrada za kontinuitet u promicanju Karlovca i kreativnom izričaju dodijeljena je Paviljonu Katzler. ULAK je dobio nagradu za kontinuitet i postignuća na području amaterske likovne umjetnosti. Nagradu za posebno praćenje i otvorenost prema temama iz kulture dodijeljena je Tomici Jambrošiću, voditelju Trend radija. Hrvatski Radio Karlovac primio je nagradu za kontinuitet kvalitete informiranja i medijsku kulturu.

Nagrade za posebne zasluge u radu na kulturnom promišljanju, kreativnosti i izvrsnosti dodijeljene su: Draženi Karmelić (Chorus Carolostadien), Veri Mitrović-Vrbanec (Studio 23), Andreji Željković (Fortitudo Dei). Nagrada za književno stvaralaštvo i promociju karlovačkih kulturnih te povijesnih vrijednosti dodijeljena je Marinku Marinoviću. Nagradu za inovatorstvo u umjetničkom izričaju dobio je street art umjetnik Leonard Lesić i Aleksandra Podrebarac voditeljica Centra za mlade Grabrik.

Nagradu za cjeloživotno aktivno sudjelovanje u kulturi, obrazovanju i postizanju izvrsnosti dodijeljeno je karlovačkim profesoricama i prosvjetnim djelatnicama Olgi Perišin, Nedi Omrčen, Mirjani Došen i Ani Jeličić. Kino Klub Karlovac primio je nagradu za izvrsnost. Nagrađena su i dva projekta. Tako je nagradu za najperspektivniju ideju i projekt vezan uz internacionalno pozicioniranje Karlovca dobio projekt Tesla u Karlovcu. Nagradu za projekt najveće kulturološke, povijesne te dokumentarističke vrijednosti s tendencijom stalnog unapređenja i obogaćivanja sadržaja dobila je KA fotka – prvi virtualni muzej fotografije u Karlovcu.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/KAsalon_2014/*{/rokbox}