KABA

Ekonomska kriza ostavila je traga i kod obiteljskog nasilja – slučajevi teži

KARLOVAC – Siromaštvo utječe na porast nasilja nad ženama i djecom, stoga ne čudi podatak da je i u Hrvatskoj slična situacija. Iako su prijavljeni slučajevi na istoj razini kao i prošlih godina, puno su teži, a žrtve se i dalje teško odlučuju na prijavu nasilnika.

Ženska grupa Korak već godinama vodi Sklonište za žene i djecu žrtve nasilja, a iako je ubojstava manje, nasilje nad ženama, odnosno obiteljsko nasilje i dalje je gorući problem našeg društva. Sustav ne funkcionira, odnosno pravosuđe je i dalje najsporija karika u lancu. Rješavanje slučajeva čeka se i nekoliko godina, a ekonomska kriza ostavlja velik utjecaj.

To se osobito vidi u obiteljima gdje radi samo muško, jer ono što žena radi nije vrijedno za nasilnika, takve žene puno više trpe, kaže voditeljica Koraka Mirjana Duduković. Dodaje kako se nasilnik ne postaje preko noći, a osim pravosuđa problem se javlja i kod provođenja psihosocijalnih tretmana s nasilnicima.

Ako je nasilnik ovisnik, primjerice alkoholičar, on tada najprije mora izlječiti ovisnost, a to je dobrovoljno, nitko ga ne može natjerati. Stoga takvi nasilnici obično ne završe tretmane, a posljedica za njih nema. Suradnja između onih koji određuju tretman i onih koji tretmane provode ne postoji, kaže Duduković.

Zaključak je kako pravosuđe, ali i ostale institucije moraju brže raditi i na vrijeme pružiti zaštitu žrtvama nasilja. U suprotnom problem nasilja u obitelji samo će rasti.