KABA

Tradicionalno Jantonovo u Zadobarju

ZADOBARJE – Zadobarci oduvijek štuju svog zaštitnika Sv. Antuna Pustinjaka, i nije bilo godine kada njemu u čast nisu organizirali proštenje. Tako je bilo i danas kad je još jedno proštenje organizirao KUD Zadobarje.

Sveti Antun pustinjak zaštitnik je svih vrsta životinja, raznih bolesti, zaštitnik uzgajatelja svih vrsta životinja, trgovaca tekstilom i zemljoradnika. Ovaj zimski svetac poznat je i kao čudotvorac i pomoćnik za ono što je ljudima potrebno u svakodnevnom životu. Zabava je danas u Zadobarju započela nakon svete mise u kapelici Sv. Antuna koju je predvodio pater Filip Vicić. Domaćini i gosti su se okupili na još jednom zimskom proštenju, koja su rijetkost u našim krajevima.

Današnje proštenje bilo je prilika da se okupe oni koji su odselili iz zadobarskog kraja i posjete mjesto u kojem su odrasli. Kako bi se tradicija štovanja Sv. Antuna sačuvala i kako bi običaji Zadobarja ostali za iduće generacije, KUD je snimio zanimljiv film koji će biti predstavljen u subotu 25. siječnja.

Blagdan Sv. Antuna pustinjaka ujedno je i kraj božićnih svečanosti. Nakon svih današnjih događaja u crkvi bit će skinuta božićna jelka i pospremljene jaslice.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/jantonovo_zadobarje/*{/rokbox}