Karlovačkim poduzetnicima predstavljen prvi natječaj iz strukturnih fondova

KARLOVAC – Želite poboljšati tehnološku strukturu svog poduzeća, ulagati u proizvodnju i na taj način ojačati svoju konkuretnost? Ili ste pak u turističkom sektoru i planirate ulagati u izgradnju, preuređenje i poboljšanje kvalitete smještaja i razvoj dodatne turističke ponude? Mislite da imate dobru poslovnu ideju kojom možete ostvariti svoje ciljeve? Ako je odgovor na ova pitanja pozitivan, svakako ste kandidat za prijavu na natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj, odnosno Operativnog programa za regionalnu konkuretnost.

Riječ je o natječaju “Povećanje gospodarske aktivnosti i konkuretnosti malih i srednjih poduzeća”, kojega je raspisalo Ministarstvo poduzetništva i obrta, a namijenjen je malim i srednjim poduzetnicima i obrtnicima. Uvjeti natječaja danas su predstavljeni karlovačkim poduzetnicima.

– Rast investicija jedini je način na koji se možemo boriti s problemom nezaposlenosti i ostalim gospodarskim problemima. Karlovac doduše po tom pitanju stoji bolje u odnosu na državnu razinu, ali to ni blizu ne znači da smo blizu izlasku iz krize. Europski fondovi su odlično sredstvo da se domaći poduzetnici razvijaju i šire svoje proizvodne programe, to je jedini način da izađemo iz krize – rekao je Zlatko Kuzman, predsjednik Hrvatske gospodarske komore-Županijske komore Karlovac.

Ovo je prvi natječaj iz strukturnih fondova namijenjen hrvatskim poduzetnicima. Ukupno će im biti na raspolaganju 34 milijuna eura. Iznos bespovratnih potpora kreće se od minimalnih 500.000 do maksimalno 3.500.000 eura. Budući da je natječaj namijenjen malim i srednjim poduzetnicima, koji će sami morati osigurati novac za svoje projekte kako bi im dio tog novca kasnije bio refundiran iz fonda, postavlja se pitanje hoće li tako veliki iznosi za njih predstavljati problem.

– To ne bi trebalo predstavljati problem jer ovdje se radi o ozbiljnim projektima. Današnji odaziv nam govori da naši poduzetnici imaju projekte koji su već u visokoj fazi pripremljenosti i da ima dosta zainteresiranih za ovaj natječaj – kaže Kuzman.

Natječaj je otvoren do 21. veljače. Svi projekti koji će biti financirani iz ovog natječaja moraju se ugovoriti do kraja lipnja, a nakon toga kreće rok za implementaciju koji iznosi dvije godine.

– Iz dosadašnjih razgovora s poduzetnicima možemo reći da je interes uglavnom za izgradnju novih hala i nabavku opreme. Radi se o velikim projektima koji se sufinanciraju, što znači da je poduzetnik dužan sam zatvoriti financijsku konstrukciju, bez obzira je li riječ o vlastitim sredstvima ili sredstvima banke. Iznos povrata je pola milijuna do 3,5 milijuna eura, što znači da je minimalna vrijednost investicije, ako se radi o malom poduzeću, oko 830 tisuća eura. Svi koji bi ulagali manje, nisu prihvatljivi za ovaj natječaj – pojasnila je direktorica Centra za EU pri HGK, Ružica Gelo.

Karlovačkim poduzetnicima danas su ujedno prezentirane mogućnosti financiranja projekata iz sredstava HBOR-a, kao i uloga banaka i potrebna dokumetacija. Za sve one kojima je ovaj natječaj ipak prevelik zalogaj, za blisku budućnost najavljeno je raspisivanje 4 milijuna eura vrijednog natječaja za uvođenje infomacijsko-komunikacijskih tehnologija, na koji će se moći aplicirati projekti manje vrijednosti.

hgk3

hgk2

error: Content is protected !!