Prezentiran eko koncept gospodarenja otpadom

KARLOVAC – Do sada smo manipulirali smećem, umjesto gospodarili otpadom, vrijeme je da to kao europska država promijenimo, jedna je od poruka upućenih sa danas održane prezentacije ekološkog gospodarenja otpadom. Ova prezentacija početak je edukativnih djelatnosti kojom se Karlovčane želi upoznati s prednostima odvojenog prikupljanja otpada.

Cilj ekološki zasnovanog sustava gospodarenja otpadom je maksimalno iskoristiti sve otpadne tvari, u prvom redu u smislu njihovog materijalnog iskorištavanja. Time se povećava održivost komunalnog sustava, čuvaju resursi I smanjuje onečišćenje, a sve ide na korist korisnicima koji će nastati ako se ovakav sustav ne provede, kaže profesor fakulteta strojarstva I brodogradnje Slaven Dobrović.

U Hrvatskoj postoje dva dobra primjera – otok Krk i područje grada Čakovca. Primjerice na Krku je postotak odvojenog prikupljanja otpada veći od 40 %. s jedne strane to znači manje miješanog otpada, a s druge strane plastika, papir i biorazgradivi otpad dobivaju novu funkciju.

Sadašnjim načinom vremenom će doći do velike promjene u troškovima, odnosno korištenje ovakvog modela gospodarenja otpadom smanjilo bi se povećanje troškova. Europska unija potiče ovakve načine zbrinjavanja otpada, neke zemlje provode ga u 70 % obimu, no prosjek cijele EU je na razini 40 % zbog država poput Hrvatske, kaže Dobrović, te dodaje da je potrebna edukacija građana, no to nije problem, jer ljudi pokazuju interes.

error: Content is protected !!