Oko pola milijuna potpisa za štrajk; sindikati poslali pismo Saboru

KARLOVAC – Pet sindikalnih središnjica koje su od 13. do 24. siječnja prikupljanje potpise za organiziranje generalnog štrajka jučer su poslale pismo predsjedniku Hrvatskog sabora Josipu Leki. Traže da se iz saborske procedure na neko vrijeme povuče prijedlog spornog Zakona o radu koji je prošli petak Vlada ponovo poslala na saborske klupe.

Sindikati su zadovoljni odazivom i dosadašnjom potporom članova, prema prvim procjenama prikupljeno je oko pola milijuna potpisa za organiziranje prvog generalnog štrajka u Hrvatskoj. Ako Vlada ne prihvati prijedloge sindikata, uskoro možemo očekivati masu na ulicama, još jednom su poručili sindikalisti.

Sindikati su, još jednom zatražili razumijevanje i nastavak pregovora, i to pismom koje su uputili predsjedniku Sabora. U pismu stoji i da sindikati očekuju da i hrvatskim radnicima, čiji su glasovi brojnim zastupnicima omogućili ulazak u ovo zakonodavno tijelo, pruže priliku da se čuje i njihov glas o zakonu koji je za njih od ključne važnosti.

Podsjetimo, sindikalni čelnici oštro se protive prijedlogu Zakona o radu koji je Vlada Hrvatske uputila u saborsku proceduru. Smatraju da su novi Zakon o radu i Zakon o povremenim poslovima štetni i nepravedni za radnike. Da li će doći do štrajka i kako bi on mogao izgledati bit će poznato nakon dogovora čelnika pet najvećih sindikata.

Podsjetimo, pet sindikalnih središnjica prošli petak je oštro reagiralo na Vladinu odluku da prijedlog novog Zakona o radu uputi u saborsku proceduru bez dogovora sa sindikatima. Sindikati su zaprijetili da će to spriječiti makar i pod cijenu “grčkog scenarija”.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/sindikat_pismo/*{/rokbox}