Marica Škrtić 35 godina radila je kao babica, porodila dva razreda djece u jednoj godini

GENERALSKI STOL – Posao babica ni danas nije lak, a kako je to izgledalo 50-ih godina prošlog stoljeća, kada su babice porađale u kućama, a ne u bolnicama, ispričala nam je Marica Škrtić, koja je ponosno nam kaže porodila polovicu Generalskog Stola, jedne godine u svoje je ruke dočekala gotovo pedeset beba.

1949. godine Marica je otišla na školovanje za babicu u Split, jer tada u Zagrebu nije postojala škola, 34 žene iz svih krajeva Hrvatske ponosno su stekle zvanje babice. Marica Škrtić svoju je dužnost časno obavljala do 1985. godine kada je otišla u mirovinu, istina kasnije je radila u ambulanti, ali i 80-ih nije bila rijetkost da neka žena rađa kod kuće, smije se ova vitalna gospođa koja će navršiti 90 godina, no ne osjeća se tako. Tajna je i u poslu kojeg je obavljala cijeli život, pješačila je i nekoliko kilometara dnevno, po snjiegu i kiši, u svako doba dana i noći.

Duga Gora, Lešće, Perjasica, Brest, prisjeća se Marica svog terena, te kaže da je jednom prilikom iz Katića do Perjasice usred noći išla improviziranim čamcem. Broja poroda se ne sjeća, no zna da ih je bilo puno.

Prvo dijete ostalo joj je urezano u sjećanje, bila je to Leopoldina Domitrović, tada Škrtić. Bilo ju je malo strah, kaže, no vjerovala je u svoje znanje, iako tada iskustva još nije imala.

Bilo je i težih poroda, no Marica je srećom uvijek dobro reagirala, a puno joj je značio vlak. Naime ako je vidjela da nešto nije kako bi trebalo biti, zaustavljala je vlak, te sa ženom išla put Karlovca, odnosno bolnice na Dubovcu. Samo jednom beba je rođena mrtva, no to nije bila moja krivica, zvali su me kasno i sada sa tugom u oku priča Marica. Ipak je puno onih lijepih priča. I dan danas me se žene, njihovi muževi, a i djeca rado sjećaju, kaže Marica.

Posao babice zahtjevan je i odgovoran, no Marica kaže kako nikad nije požalila što je odabrala to zanimanje, jer uvijek joj je bilo lijepo i voljela je svoj posao.

babica01021

error: Content is protected !!