KABA

GP Građani nadgledaju Toplanu: Tražimo pošten natječaj za pravnika!

KARLOVAC – Tražimo pošten natječaj za upražnjeno pravničko radno mjesto u Gradskoj toplani, poručuje Građanski pokret “Građani nadgledaju toplanu”.

Prenosimo tekst priopćenja koje potpisuje Davor Bajs:

“Građanski pokret koji nadgleda rad toplane u Karlovcu traži od odgovorne osobe toplane, nadzornog odbora i člana skupštine da konačno pokrenu proces depolitizacije toplane odabirom najstručnije i najiskusnije osobe na upražnjeno pravničko radno mjesto. Tražimo da novi pravnik/pravnica posjeduju praktična znanja prvenstveno iz Trgovačkog prava i Energetskih zakona, te da svi kandidati za to radno mjesto imaju jednak tretman prilikom odabira.

Podsjećamo da je prije godinu i pol to radno mjesto bilo popunjeno kandidatkinjom temeljem poslanog e-maila, bez raspisivanja natječaja. Također podsjećamo da je toplana pokretač ili predmet mnogobrojnih pravnih sporova pred Državnim odvjetništvom, Općinskim sudom, Prekršajnim sudom i Trgovačkim sudom pa smatramo da pravničke poslove toplane konačno treba preuzeti sposobna i stručna osoba bez političke pozadine.

Pravničke poslove toplane je u prethodnom razdoblju uglavnom provodio privatni odvjetnički ured temeljem izravne pogodbe u vrijednosti od 69 000 kuna godišnje, a istovremeno je toplanina pravnica preobražena u glasnogovornicu. Nejasno je zašto se za pravne poslove angažira društvo izvan toplane kad je i sama toplana imala zaposlenog pravnika/pravnicu.

Podsjećamo da toplana i dalje nije sklopila ugovore s većinom korisnika na toplinskom sustavu, te se time dovodi u pravnu nesigurnost, a sami korisnici se dovode u stanje nepovjerenja i neizvjesnosti oko međusobnih obveza. Odabirom stručne osobe i isključivanjem stranačkog uhljebljivanja stvorile bi se osnovne pretpostavke da se pravno urede odnosi toplane i korisnika temeljem međusobnog povjerenja i propisanih zakonskih odredbi.”