Hrvatski župani: Reorganizacija školstva i pravosuđa ide na teret građana

HRVATSKA – Zabrinutost i nezadovoljstvo zbog najavljenih reorganizacija pravosuđa i sustava osnovnog školstva koji uključuje ukidanje područnih škola, izrazili su hrvatski župani na 27. sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija. Ovoga tjedna ćeuputiti ministrima Miljeniću i Jovanoviću zahtjev za sastankom i uključivanjem u javne rasprave.

Župani se slažu da je racionalizacija potrebna, ali napominju kako je treba provesti u skladu s teritorijalnim ustrojem kako se planirane reforme ne bi radile na štetu građana iz ruralnih područja. U ovom slučaju uštede neće biti, već upravo suprotno, novi potezi Vlade iziskuju dodatne troškove građana, poručuju župani upozorivši ujedno kako Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta nema pravnu podlogu za ukidanje područnih škola jer su osnivači svih srednjih i osnovnih škola županije i gradovi. Stoga županije zahtijevaju da ih se uključi u raspravu o ovom pitanju.

Župani također inzistiraju da se prije ukidanja općinskih i prekršajnih sudova u javnost iznesu rezultati učinka prošlih reorganizacija kako bi se ustanovila njihova realna učinkovitost. Napominju kako sustav mora biti efikasan, ali da građani moraju biti u fokusu. Ovakvim postupcima država još jednom stavlja dio građana u neravnopravan položaj te potiče daljnju centralizaciju države.

Nema pokazatelja po čemu su postojeći sustavi loši. Predložene reforme ne vode brigu o građanima, naročito onima u ruralnim područjima koji moraju prijeći i po stotinu kilometara do prekršajnog i općinskog suda, što je naročito teško u mjestima koja su slabo prometno povezana autobusima ili vlakovima. Napominjemo da ovim reformama nema ušteda, ne radi se o racionalizaciji nego o potpunoj iracionalizaciji nadležnih Ministarstava, rekao je predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Virovitičko-podravske županije Tomislav Tolušić.