KABA

OŠ Grabrik provodi kampanju kojom popularizira čitanje

KARLOVAC – Treći razredi Osnovne škole Grabrik ponovo uživaju u čitanju! U njihovoj se školi već treću godinu za redom provodi projekt “Čitamo mi, u obitelji svi”. Ove godine u projekt koji popularizira čitanje uključena su dva treća razreda. Od ravanteljice Željke Škot doznajemo da je cilj projekta ostao isti – potaknuti učenike na čitanje i uživanje u čitanju.

– Tu veliku ulogu kod djece, osim učitelja, imaju i njihove obitelji. Brojna istraživanja pokazuju da djeca, kojima roditelji od prvih godina života mnogo čitaju i pričaju, kasnije lakše usvajaju tehniku čitanja, imaju bogatiji rječnik i razvijeniju maštu. Isto tako, stručnjaci upozoravaju da s polaskom djeteta u školu roditelji ne bi smjeli prestati s glasnim čitanjem djetetu. Ovim projektom se želi postići zajedničko uživanje obitelji u čitanju, kaže ravnateljica.


U naprtnjači, koju svaki put kući na pet dana nosi drugi učenik, nalazi se osam zanimljivih knjiga iz različitih područja. Neke su knjige namijenjene roditeljima, neke djeci dok su neke za zajedničko čitanje.


grabrik2

 

Nakon pet dana, dijete naprtnjaču vraća u školu, prepričava ostalim učenicima doživljaje tijekom boravka naprtnjače u njegovoj obitelji i time potiče ostale na čitanje i izgradnju pozitivnog odnosa prema čitanju.


grabrik

U naprtnjači ovih osnovaca nalaze se zanimljivi naslovi, neki od njih su: Matilda i vještičji mačak, Ljubavi obične i neobične, Malo dijete – veliki istraživač, Otkrij zašto ne bi želio letjeti u Apollu 13, Zašto ne bi želio graditi Veliki kineski zid te stripovi Asterix gladijator i Koko u Parizu.