Rijeke se smiruju, SDP i HDZ ratuju priopćenjima

KARLOVAC – Nakon što je noćas oko 2 sata iza ponoći narasla do rekordnih 827 cm, svega 3 cm ispod granice za proglašavanje izvanrednog stanja, Kupa se konačno počela smirivati. Od 3 sata ujutro počela je padati, a prema posljednjim podacima Hrvatskih voda vodostaj je u 7 sati bio 822 cm, isto kao i u sat vremena ranije. Ovako visok vodostaj Kupe nije izmjeren posljednjih 40 godina. I Korana je padu. Nakon rekordnih 821, jutros je izmjereno 819 cm. Što se očekuje u idućim satima rekla nam je voditeljica obrane od poplava u karlovačkoj ispostavi Hrvatskih voda Biljana Željeznjak.

– Sad se veselimo svakom centimetru koji padne. Dalje se očekuje, još se ne zna da li će to biti dio dana ili cijeli dan, ovako polagano opadanje vodostaja, nakon toga bi se onda taj pad iz sata u sat trebao pojačati. Osim ovih nažalost toliko puta ponovljenih situacija u Logorištu, Mostanju i Gornjem Mekušuju, sada će najkritičnije postati u naseljima nizvodno od samog centra i užeg područja grada, kao i naseljima uzvodno uz Kupu, znači Bordarci, Pokuplje, dio Borlina. Mi ćemo biti svi skupa jako zadovoljni kad taj vodostaj padne već ispod 700 cm, nakon ovakvog maksimalnog koji je ostvaren, a budući da će za normalizaciju trebati nekoliko dana, sve će ovisiti i o vremenskim prilikama u tih 3, 4 ili 5 dana koliko će sve to trajati – kaže Željeznjak.

A dok se građani bore s poplavom, političke stranke nastavljaju sa prepucavanjem. Karlovački SDP-ovci jučer su javno pozvali gradonačelnika Damira Jelića da hitno uputi zahtjev županu da donese Odluku o proglašenju elementarne nepogode za područje grada Karlovca, kako bi se bar djelomično pomoglo našim sugrađanima u saniranju stanja nakon povlačenja voda. Zatražili su i da se imenuje Povjerenstvo za procjenu šteta kako bi se odmah po proglašenju elementarne nepogode moglo započeti sa procjenama šteta, u cilju što brže i efikasnije pomoći našim sugrađanima. Iz HDZ-a pak odgovaraju da je gradonačelnik Jelić od ranih jutarnjih sati obilazio poplavljena područja, da su alarmirane sve službe koje nadljudskim naporima nastoje pomoći svima.

Neozbiljno je od SDP-a da prepiskama putem medija traži da se pokrenu inicijative kada znaju da je i sam zamjenik Dubravko Delić već 2010. pokrenuo inicijativu zajedno s Gradom da se završi projekt izgradnje sustava obrane od poplava u gradu Karlovcu i podizanje nivoa D 36. Prije godinu dana gradonačelnik je dogovarao s Hrvatskim vodama projektiranje jednog nasipa ili obrambenog zida. Pisano je zatražio da kažu što konkretno rade i u kojoj su fazi. Međutim, svi napori su uzaludni jer ne nailazimo na suradnju nadležnih institucija na nacionalnoj razini. To što se premijer došao poslikati u Karlovac jako je lijepo, ali nije učinkovito i našim građanima ne znači ništa, osim ako ne zasuče rukave i pomogne u rješavanju ovog problema, poručuju iz HDZ-a.

A kako Kupa u središtu Karlovca izgleda jutros pogledajte u galeriji:

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/kupa_130214/*{/rokbox}