KABA

ROZP o liberalizaciji tržišta el. energije – “ne sklapajte nikakve poslove bez ugovora”

KARLOVAC – Sve je više onih koji se žale na novopridošle trgovce električnom energijom, odnosno kako raskinuti odnose s tim opskrbljivačima čiji su korisnici, a ne mogu raskinuti prihvaćeni bezugovorni odnos s njima – stoji u priopćenju Regionalne organizacije zaštite potrošača o liberalizaciji tržišta električne energije.

– Kako državne institucije nisu odradile svoj dio posla, trgovci, navodno jeftine električne energije, su se, koristeći sve moguće metode za pridobivanje kupaca, agresivno otvoreno ubacili na hrvatsko tržište električnom energijom, smatraju.

Savjetujemo potrošačima da ne sklapaju nikakve poslove o opskrbi električnom energijom bez ugovora, ma tko ima to nudi. U slučaju da je potrošač, kao krajnji kupac oštećen, to može dokazati jedino odredbama ugovora. Neka zatraže savjet udruga za zaštitu potrošača sada, prije nego odluče kojeg će opskrbljivača odabrati. Kad sklope ugovor često je kasno ili se borba za prava ostvaruje preko suda. Molimo potrošače da ne nasjedaju parolama “bez ugovorne obveze”, jer Opći uvjeti su sastavni dio ugovora. Prema tome, čim su dobrovoljno platili prvi račun, prihvatili su Opće uvjete, tj. sklopili ugovor. Preporučujemo potrošačima da ne nasjedaju reklamama i “pričama upućenih”, najsigurnije je dobro pročitati i proučiti uvjete i zakonske odredbe, jer tržišna ekonomija ne poznaje posao bez ugovora, kažu u ROZP-u.