Preventivni program daje rezultate

KARLOVAC – Oko 2.000 roditelja i 3.500 učenika iz 10 karlovačkih osnovnih škola prošlo je do sada kroz radionice koje su održane sklopu Preventivnog programa Grada Karlovca. Preventivni program u Karlovcu se provodi od 2006. godine, a cilj mu je razviti kod djece zaštitne mehanizme i naučiti ih na koji se način oduprijeti izazovima današnjice i svim problemima vezanima uz pojavnost ovisnosti. Članovi Vijeća za prevenciju ističu da je, osim pružanja pomoći i podrške kad je ona potrebna, ključni cilj uspostava mreže podrške između škole, roditelja i institucija zaduženih za zaštitu djece i mladih. Povratne informacije nakon radionica s roditeljima i učenicima u pravilu su pozitivne te većina roditelja i učenika radionice i njihove teme ocjenjuje odličnom ocjenom.

– Naglasila bih da prevencija znači rad u redovnoj nastavi, iznvanastavne aktivnosti, sportske aktivbosti, organizirane aktivnosti subotom, sportske klubove, znači sve ono što djetetu može pružiti alternativan način provođšenja slobodnog vremena. To je nešto što ne daje rezultate odmah nego je to dugoročni projekt čije rezultate možemo očekivati u budućnosti – kaže Andreja Navijalić, pročelnica UO za društvene djelatnosti Grada Karlovca.

Karlovac je prije nekoliko godina postao nacionalna vijest kada je Odlukom o komunalnom redu uvedena zabrana konzumacije alkohola u gradskim parkovima, čime se, osim alkoholizma mladih, željelo spriječiti vandalizam i šteta na gradskoj imovini. Iako konkretni rezultati nisu objavljeni, policija lani nije imala puno problema s maloljetnicima.

– Moramo priznati da mi na našem području nismo imali velik broj zaticanja mladih van vremena kada smiju biti vani, dakle iza 23 sata za osobe mlađe pod 16 godina. Isto tako, nismo imali velik broj zaticanja mladih pod utjecajem alkohola. Imali smo puno akcija usmjerenih na mlade, ali rezultati su bili povoljni – izvjestio je načelnik PU karlovačke Tomislav Kotić.

– Često puta kad govorimo o prevenciji zanimaju nas brojke, ali prevencija ne poznaje brojke. Ako su svi ovi programi pomogli barem jednoj obitelj da nema problema s alkoholom i ostalim ovisnostima, onda sve ovo ima smisla – smatra predsjednik Vijeća za prevenciju Damir Mandić.

Preventivni program Grada Karlovca do sada je bio usmjeren na učenike osnovnih škola i njihove roditelje, a za naredno razdoblje u planu je širenje aktivnosti prema srednjim školama.

error: Content is protected !!